Gelozia, o dovadă a iubirii?

"Face scene de gelozie pentru că mă iubeşte", este o replică tot mai auzită în zilele noastre. Cât de plauzibilă este însă această explicaţie, rămâne de văzut.

Gelozia are la rădăcini de fapt o doză de neîncredere, care s-a sedimentat în urma situaţiilor care au făcut o persoană să fie dezamăgită. Traumele suferite nu trebuie însă să aducă pretexte pentru situaţiile ulterioare, pentru că ar însemna să se reitereze clipe deja consumate, şi, implicit, ajungi să compari persoanele între ele, să pui în balanţă sentimente, opinii, fapte şi vorbe.

Persoanele care nu sunt destul de convingătoare că nu au greşit cu nimic ajung să devină victimele unei iluzii, să devină suspectaţi fără motiv şi să-şi asume responsabilitatea de a dovedi că nu au făcut ceva ce poate nici măcar prin gând nu le-a trecut măcar vreodată să facă.

Astfel se ajunge ca o femeie să se ferească de orice prezenţă masculină, pentru a nu ajunge, din întâmplare, să comită inevitabilul şi "indecentul" gest al intersectării privirilor. Situaţia ar putea fi de asemenea, identică, şi în cazul unui bărbat presat de gelozia excesivă a partenerei sale.

Cazurile extreme de gelozie pot duce şi la manifestări de violenţă, iar relaţia de cuplu să ajungă asemănătoare cu cea dintre scalv şi stăpân. Atât timp cât libertatea unuia dintre parteneri este fundamental afectată, este clar că nu poate fi vorba de dragoste.

Gelozia pune la încercare atât răbdare unei persone, dar şi stabilitatea relaţiei. Şi pentru că de la vânturile mici ajung să pornească marile furtuni, gândeşte-te bine atunci când apar primele semne de mici gelozii.

Sentimentul de gelozie degenerează în sentiment de posesiune, fundamentată de temea de a nu pierde pe cineva, explică psihologii. De fapt, această stare arată că în interiorul nostru avem nevoie de ajutor, un ajutor pe care ne e teamă sau poate suntem prea orgolioşi să-l cerem.

Mulţi se întreabă dacă există antitod pentru ceea ce poate deveni până la urmă o boală. Pentru început ai putea încerca să comunici cu jumătatea ta, să încerci să expui probelemele obiectiv, să înţelegi bine ce poţi să oferi şi să conştientizezi dacă eşti în totalitate mulţumit de ceea ce primeşti.

Poartă discuţiile cu calm, pierderea controlului asupra emoţiilor şi sentimentelor nu face decât să înrăutăţească lucrurile.

Ideea că gelozia e o dovadă de dragoste este falsă şi deseori duce la suportarea unor situaţii dificile.

Se spune că gelozia este necesară într-o relaţie, dar trebuie înţeleasă care este limita dintre gelozia normală şi gelozia excesivă. Gelozia este într-o oarecare măsură benefică într-o relaţie atunci când se manifestă ocazional, pentru că ajută să lupţi pentru relaţie şi să nu o consideri drept un lucru oferit de-a gata, este părerea multora.

Care este până la urma realitatea? Este constructivă gelozia? Poate ea avea efecte pozitive asupra relaţiei? Ce înseamnă maxim din punct de vedere al geloziei?
 
(sursa foto: deeasoft.com)


Autor: Alex

  1. vis
    07-09-2011 10:53

    Alexandru, (daca acesta este numele tau si nu un pseudonim literar) in viata mea am avut ocazia sa cunosc gelozia partenerului (prima mea iubire era nebun de gelozie iar sotul este prea orgolios sa-si recunoasca "infirmitatea") dar ai dreptate aproape in fiecare afirmatie. Iar ca sa-ti raspund la intrebari (din experienta) gelozia NU este constructiva. Din punctul meu de vedere a reusit sa "ucida" iubirea incet si sigur. Acum exista doar obisnuinta sau teama de un nou inceput sau convenientele ... avem un copil si .... am sentimentul ca la 44 ani ma pot hrani doar cu dragostea pentru copilul meu ......


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Din suflet, pentru sufletul lui Moş Crăciun

Text trimis de Andra Petcu, locul I la concursul Boncafe "Scrisoare pentru Moş Crăciun" Îţi scriu astăzi aşa cum n-am făcut-o niciodată. Şi nu pentru că n-aş fi crezut în tine, ci pentru că mai mer... Citeste tot

la peste 40 ...inca mai cred....

Am crezut mereu intr-o iubire totala , o iubire egala care sa creasca si sa  ne creasca pe amindoi ; am crezut  intr-o iubire care  ne innobileaza si  ne implineste vietile –cu  zile de gratie si ...Citeste tot

Hidratarea, rețeta unui ten frumos pe timp de iarnă

Trebuie să avem în vedere faptul că iarna usucă tenul şi îl deshidratează din cauza temperaturilor scăzute şi a vântului rece. Pielea este organul care ocupă cea mai mare suprafață din corp și are... Citeste tot

Ce fel de babă vreau să fiu

 

Optimistă cum mă ştiţi, în ultima vreme mă gândesc foarte des la bătrâneţe şi la moarte, ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Femeia copil

Pe drumul spre casa ma gandeam la ea. O fata firava cu umeri subtiri si cu statura unui prunc. Femeia-copil. Aceea pe care ai crede ca barbatul de langa ea simte nevoia s-o protejeze. Femeia aceea a c...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot