Gelozia, o dovadă a iubirii?

"Face scene de gelozie pentru că mă iubeşte", este o replică tot mai auzită în zilele noastre. Cât de plauzibilă este însă această explicaţie, rămâne de văzut.

Gelozia are la rădăcini de fapt o doză de neîncredere, care s-a sedimentat în urma situaţiilor care au făcut o persoană să fie dezamăgită. Traumele suferite nu trebuie însă să aducă pretexte pentru situaţiile ulterioare, pentru că ar însemna să se reitereze clipe deja consumate, şi, implicit, ajungi să compari persoanele între ele, să pui în balanţă sentimente, opinii, fapte şi vorbe.

Persoanele care nu sunt destul de convingătoare că nu au greşit cu nimic ajung să devină victimele unei iluzii, să devină suspectaţi fără motiv şi să-şi asume responsabilitatea de a dovedi că nu au făcut ceva ce poate nici măcar prin gând nu le-a trecut măcar vreodată să facă.

Astfel se ajunge ca o femeie să se ferească de orice prezenţă masculină, pentru a nu ajunge, din întâmplare, să comită inevitabilul şi "indecentul" gest al intersectării privirilor. Situaţia ar putea fi de asemenea, identică, şi în cazul unui bărbat presat de gelozia excesivă a partenerei sale.

Cazurile extreme de gelozie pot duce şi la manifestări de violenţă, iar relaţia de cuplu să ajungă asemănătoare cu cea dintre scalv şi stăpân. Atât timp cât libertatea unuia dintre parteneri este fundamental afectată, este clar că nu poate fi vorba de dragoste.

Gelozia pune la încercare atât răbdare unei persone, dar şi stabilitatea relaţiei. Şi pentru că de la vânturile mici ajung să pornească marile furtuni, gândeşte-te bine atunci când apar primele semne de mici gelozii.

Sentimentul de gelozie degenerează în sentiment de posesiune, fundamentată de temea de a nu pierde pe cineva, explică psihologii. De fapt, această stare arată că în interiorul nostru avem nevoie de ajutor, un ajutor pe care ne e teamă sau poate suntem prea orgolioşi să-l cerem.

Mulţi se întreabă dacă există antitod pentru ceea ce poate deveni până la urmă o boală. Pentru început ai putea încerca să comunici cu jumătatea ta, să încerci să expui probelemele obiectiv, să înţelegi bine ce poţi să oferi şi să conştientizezi dacă eşti în totalitate mulţumit de ceea ce primeşti.

Poartă discuţiile cu calm, pierderea controlului asupra emoţiilor şi sentimentelor nu face decât să înrăutăţească lucrurile.

Ideea că gelozia e o dovadă de dragoste este falsă şi deseori duce la suportarea unor situaţii dificile.

Se spune că gelozia este necesară într-o relaţie, dar trebuie înţeleasă care este limita dintre gelozia normală şi gelozia excesivă. Gelozia este într-o oarecare măsură benefică într-o relaţie atunci când se manifestă ocazional, pentru că ajută să lupţi pentru relaţie şi să nu o consideri drept un lucru oferit de-a gata, este părerea multora.

Care este până la urma realitatea? Este constructivă gelozia? Poate ea avea efecte pozitive asupra relaţiei? Ce înseamnă maxim din punct de vedere al geloziei?
 
(sursa foto: deeasoft.com)


Autor: Alex

  1. vis
    07-09-2011 10:53

    Alexandru, (daca acesta este numele tau si nu un pseudonim literar) in viata mea am avut ocazia sa cunosc gelozia partenerului (prima mea iubire era nebun de gelozie iar sotul este prea orgolios sa-si recunoasca "infirmitatea") dar ai dreptate aproape in fiecare afirmatie. Iar ca sa-ti raspund la intrebari (din experienta) gelozia NU este constructiva. Din punctul meu de vedere a reusit sa "ucida" iubirea incet si sigur. Acum exista doar obisnuinta sau teama de un nou inceput sau convenientele ... avem un copil si .... am sentimentul ca la 44 ani ma pot hrani doar cu dragostea pentru copilul meu ......


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

{{unknown}}... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot