Îndrăzneşte să fii mare!

În anul şcolar 2011 – 2012, peste 5000 de tineri au beneficiat de programul ”Educaţie pentru Viaţa de Familie” (EVF) în licee din 15 judeţe. Programul s-a desfăşurat sub sloganul ”Îndrăzneşte să fii mare!”, prin intermediul unei echipe de peste 900 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 şi 20 ani – educatori între egali instruiţi.

Modulul EVF îi pregătește pe adolescenți pentru provocările relațiilor sociale și personale, se desfășoară într-un sistem standardizat de 6-12 ore pentru fiecare clasă participantă și acoperă teme precum: Autocunoaștere; Clarificarea valorilor şi luarea deciziilor; Echitate de gen, rolurile sexelor şi relaţionare; Anatomia şi fiziologia sistemelor reproducătoare; Infecţii cu transmitere sexuală; Prevenirea şi combaterea HIV/SIDA; Metode contraceptive; Sarcină şi parentalitate; Comunicare în sănătatea reproducerii şi a sexualităţii; Implicare Activă și Etică.

Prin programele și proiectele adresate tinerilor, încercăm să le furnizăm acestora cunoștințele, atitudinile și abilitățile necesare pentru a deveni niște adulți cât mai mulțumiți de ceea ce li se întâmplă în viața de zi cu zi. Prin acest proiect, vrem să-i ajutăm să se clarifice, să știe cine sunt, ce vor și ce pot face pentru a crește frumos. Dar, înainte de toate, ca ei singuri să-și dorească să crească frumos și să facă ceva în acest sens, nu să aștepte ca ”cineva” să facă ceva pentru ei. Nu vrem să trăim într-o țară și într-o Europă de asistați social, cum se previzionează pentru 2050. Vrem ca generațiile care vin să aibă într-adevăr o calitate a vieții pe care și-o doresc, dar pe care o și merită”, declară Adina Manea, Director Programe – Fundația Tineri pentru Tineri.

Întrucât programul desfășurat de Fundația Tineri pentru Tineri conține o componentă semnificativă despre sănătatea reproducerii și sexualității, acesta a fost construit pe baza unei cercetări pe tema comportamentului sexual al tinerilor români în ultimele decenii. Cercetarea dezvăluie cele mai recente date pe subiect, permițând o abordare avizată a tinerilor din grupul țintă. Determinarea unui comportament sexual responsabil se referă la urmărirea unei serii de indicatori:

  1. Amânarea debutului in viaţa sexuală

La ultimul Studiu al Sănătății Reproducerii realizat în România se putea observa o tendinţă de amânare a debutului în viaţa sexuală. Astfel – în 2004 – 26,1% dintre tinerii români cu vârsta sub 18 ani își începuseră viața sexuală, în timp ce în 1999, 28,4% dintre aceștia aleseseră să facă acest pas. Raportat la vârsta de 16 ani, un procent relativ mic de adolescenți își începuseră activitatea sexuală: 7,9% dintre fete și 13,2% dintre băieți.

În prezent, datele arată că debutul în viața sexuală se realizează – în medie – la vârsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete și 16,1 ani la băieți). În cadrul primului contact sexual, doi din trei tineri au definit relaţia cu partenerii lor ca fiind cea cu un/o iubit(ă), însă 13% din tineri (15-24 de ani) au făcut pentru prima dată sex la prima întâlnire, iar 18% dintre elevi au avut prima experiență sexuală la câteva zile după prima întâlnire.

2. Utilizarea metodelor contraceptive moderne la primul contact sexual

În 1999, 40,2% dintre bărbați și 28% dintre femei declarau că au utilizat o metodă modernă de contracepție la primul contact sexual. În 2004, 64,6% dintre bărbați și 44,7% dintre femei utilizaseră contracepția modernă la debutul în viața sexuală.

Cele mai recente date (2011) arată că 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. În același timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifică acest comportament prin faptul că acel contact sexual a fost neprevăzut (36%) sau prin încrederea în partener(ă) (28%).

3. Promovarea fidelităţii în cuplu

Cele mai recente date arată că trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener în ultimele 3 luni. Îngrijorător este că doar 46% dintre tinerii care au avut relații sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte.

Promovarea fidelității în cadrul cuplului reprezintă unul dintre conceptele cheie de urmărit pentru o campanie de prevenire în domeniul sănătății reproducerii și al sexualității. Astfel, limitarea numărului de parteneri reprezintă o modalitate de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală.

4. Încurajarea discuţiilor despre prezervativ şi contracepţie

În prezent, trei din patru tineri români au declarat că au discutat cu partenerul despre folosirea prezervativului. Schimbând perspectiva, jumătate dintre tineri (47,4%) declară că a existat cel puțin un caz în care partenerul a cerut folosirea prezervativului; dintre respondenții puși în această situație, 18,2% au refuzat să folosească prezervativul, iar 6,6% au refuzat contactul sexual cu prezervativ.

 5. Încurajarea participării tinerilor la activităţi de voluntariat

Experiența și cercetările anterioare realizate în 2004-2009, arată faptul că, în urma unui program de formare susținut de educatori între egali (tineri care instruiesc alți tineri), rezultatele sunt îmbucurăroare. Peste 80% dintre beneficiarii unui astfel de program au cunoștințe complete și corecte despre subiectele abordate.

În plus față de beneficiile de calitate aduse de activitatea de educație între egali, studiile arată că există și o serie de rezultate economice favorabile ca urmare a încurajării voluntariatului. Astfel, Consiliul Europei arată că ”Voluntariatul are un potențial mare dar ne-exploatat pentru dezvoltarea socială și economică a Europei. Sectorul de voluntariat contribuie cu aproximativ 5% la PIB-ul economiilor naționale din Europa.”

Îndrăzneşte să fii mare!

Campania ”Îndrăznește să fii mare!” se derulează în anii școlari 2011-2012 și 2012-2013 prin intermediul unui acord de parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în cadrul proiectului EVRICA – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România, cofinanțat din Fondul Social European – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

În completarea activităților derulate în licee, echipele de tineri educatori între egali desfășoară activități în afara școlilor (parcuri, baruri, discoteci), iar în perioada 23 iulie – 26 august 2012 vor participa la campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, care se va derula în Costinești. Pentru această campanie au fost mobilizați 105 voluntari, au fost pregătite materiale informative pe temele programului, materiale promoționale și 40.000 de prezervative.

Până la finalul proiectului 22.950 de elevi vor beneficia de modulul EVF derulat în unitățile școlare, rezultatul fiind un comportament mai responsabil al tinerilor și un nivel de cunoștințe și abilități mai ridicat în ceea ce privește contracepția, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, relaționarea și echitatea de gen, precum și creșterea nivelului lor de implicare în problemele comunității din care fac parte.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Fundația Tineri pentru Tineri va instrui și implica în program 1.500 de voluntari elevi.


Autor: Luminita IliescuAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

My Burberry Blush, un parfum intens feminin

Parfumul feminin Burberry My Burberry Blush este ca o grădină londoneză dimineața, când, treptat, în ciripit de păsărele, se trezesc delicatele flori englezești, în prima lumină a zilei, pe măsură... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot