Back to college: Sfaturi de la barista Starbucks despre cum să vă pregătiți cafeaua în camera de cămin

Atunci când iubitorii de cafea vin la Starbucks, aceștia sunt impresionați de numeroasele opțiuni de preparare a cafelei.

Studenții care vin în cafenelele noastre sunt uimiți de toate felurile în care preparăm cafeaua atât în cafenelele speciale de tip Reserve, cât și în cafenelele Starbucks cu care i-am obișnuit”, a declarat Răzvan Ungureanu, Campion Barista România 2018. „Sunt curioși să afle cum funcționează fiecare recipient și cum pot replica și ei acasă băutura preferată”.

Pentru că dorește să împărtășească pasiunea pentru cafea cu și mai mulți oameni, Răzvan oferă mai jos sfaturi despre cum să pregătiți cafeaua acasă sau în camera de cămin.

Selectarea modalității de preparare preferate

Presa franceză (French Press)

Pregătirea cafelei la presa franceză păstrează uleiurile naturale prețioase pe care filtrele de hârtie le absorb și extrage aroma completă a cafelei, dând o consistență groasă și bogată.

O presă de cafea nu are un filtru de hârtie, doar o plasă metalică. Deci vouă vă rămâne toată aroma”, spune Răzvan. „În cazul acestui tip de preparare sunt extrase și uleiurile de cafea ce transportă gustul (în loc să fie absorbite de hârtia de la filtru), care devin componentă a cafelei în ceașcă. O cafea Dark-roast,  cu corp viguros și gust puternic, precum Cafeaua Starbucks Verona Whole bean se evidențiază cel mai bine prin această metodă de preparare”.

Pentru cafeaua pregătită la presă, folosiți măcinarea grosieră, asemănătoare cu sarea de mare. Umpleți presa cu apă fierbinte și asigurați-vă că toată cafeaua este acoperită de apă. Amestecați după patru minute, iar cafeaua este indicat să fie savurată în maximum 20 minute de la amestecare.

Pour-over

Pour-over este o modalitate foarte simplă prin care să pregătiți o singură ceașcă de cafea, cu o aromă completă.  Așezați un filtru de hârtie într-un suport ca un con de sticlă sau ceramică, măcinați cafeaua fin, precum zahărul granulat, puneți-o în filtru și turnați încet apă fierbinte peste ea. Lăsați-o să se odihnească pentru 10 – 30 secunde. Apoi turnați restul apei fierbinți în con, printr-o mișcare circulară. Cafelele Blonde-roast, precum Starbucks Veranda Blend®, au o aromă mai delicată, citrică, care își descoperă perfect gustul prin această metodă de preparare.

 „Când sunt acasă îmi pregătesc de cele mai multe ori cafeaua prin pour-over. E nevoie doar de 2-3 minute și cafeaua este gata”, spune Răzvan.

Chemex

Chemex® este un recipient elegant, în formă de clepsidră, realizat din sticlă de înaltă calitate, rezistentă la căldură, cu dimensiuni de la trei până la zece căni de cafea.

La fel ca în cazul Pour-over, puteți controla extracția fluxului de apă”, explică Răzvan. „Puteți să faceți mai mult de o ceașcă o dată și să duceți Chemex-ul la masă, pentru a oferi cafea și prietenilor veniți în vizită”.

Filtrul de hârtie al chemex-ului reține zațul de cafea și o parte din uleiurile cafelei, pentru a obține o cafea clară, cu arome puternice și cu o corpolență delicată. Cafeaua se macină la granulație mediu-grunjoasă. Turnarea apei se face cu mișcări circulare, aproape de centrul filtrului, menținând constant fluxul de apă. Procesul durează între 3-5 minute, în funcție de cantitatea de cafea preparată.

Ce metodă vi se potrivește cel mai bine?


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Parfumul vieţii

Nu ştiu  pe lume ceva mai suav, mai efemer decât banala picătură de parfum. E ca şi cum, în iureşul poverilor lumeşti, te-nvăluie o aripă de înger şi uneori, ajunge doar o clipă pentru ca dulcea î... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot