E la modă să te împărtăşeşti?

Dacă tot e "cool" să fii îmbrăcat la modă, dă bine în faţa prietenilor şi să te arăţi credincios…

Eee... am fost la biserică, m-am împărtăşit. Nu contează că nu postesc, nu contează că  azi noapte am fost la discotecă, că am baut şi am desfrânat. De unde să ştie părintele ce fac eu? Doar el mă întreabă dacă fumez, dacă beau şi îmi dă Împărtăşanie. La fel şi înainte de nuntă, ce contează că trăiesc în preacurvie, doar e la modă, dacă nu, înseamnă că nu sunt în rândul celorlalţi…

Desfrâul e la putere printre toţi prietenii, altfel nu se mai uită la tine... cu cât mai mult cu atât eşti mai tare printre ei…
 
Ce contează că am luat Sfânta  Îmăpărtăşanie cu nevrednicie şi pe urmă am scuipat, am ieşit din biserică şi mi-am aprins ţigara, am ajuns acasă şi continui să fac aceleaşi păcate?
 
Din nefericire, ăsta e tristul adevăr. Mai deunăzi îmi spunea un părinte că a încercat să apropie un suflet de femeie de biserică, a spovedit-o dar nu i-a putut da Sfânta Împărtăşanie ci i-a dat un mic canon şi se pregătea să-i dea aghiazmă mare. A trebuit să-i dea aghiazma într-o cămăruţă mică să nu o vadă vecinele şi să râdă de ea, şi de atunci n-a mai călcat la biserică.
 
Din păcate asta se întâmplă în modernismul actual de la oraşe. N-a vrut părintele să mă împărtăşească, nu mă mai duc la biserică, mai bine mă duc la altul sau deloc, doar ce păcate am eu (fără să ştie că asta e înşelătoria satanei)? Ce dacă m-a atenţionat părintele că m-am dus machiată, aranjată şi la modă, doar m-am dus să mă împărtăşesc şi să vadă ceilalţi, nu?
 
De unde să ştie bietul suflet că de fapt trăieşte pentru Bunul Dumnezeu şi nu pentru oameni, şi nu trebuie să fii la modă ci plăcut în faţa Lui Dumnezeu?
 
Postul şi rugăciunea alungă gândurile negre şi păcatele, iar spovedania spală sufletul de murdăria păcatelor şi îl curăţă. De unde să ştie că în momentul în care te spovedeşti eşti de fapt în faţa Domnului nostru Iisus Hristos care este prezent şi care îţi iartă nevredniciile tale?
 
Spălarea păcatelor prin canon şi aghiazmă mare ar trebui să fie o imens[ bucurie că vei putea fi iertat!
 
Dar la oraş nu se prea obişnuieşte, (probabil din lipsa timpului?) să se fac[ spovedania generală de la 7 ani şi foarte mulţi nu o iau ]n seamă. Nu ştiu ce înseamnă să-ţi cureţi sufletul curat. E adevărat că poate nu toţi ştiu acest lucru.
 
Eu aveam duhovnic la oraş, de fapt nu era doar unul anume….el mă întreba, eu îi răspundeam şi atât, nu mă gândeam să-i spun şi altceva decât ceea ce mă întreab[. Până acum vreo 6 ani în urmă, când am mers la o mănăstire la un sfânt părinte şi am zis să mă spovedesc. Am citit rugăciunea pentru spovedanie şi aşteptam să intru, dar îmi era atât de ruşine încât vroiam să plec de acolo (de unde să ştiu eu că satana încerca să mă scoată de acolo?).
 
În sfârşit, mi-am luat  “inima în dinţi”, m-am rugat la părintele să mă binecuvinteze pentru a-mi mărturisi toate păcatele şi am început. Sincer, în acel moment mă simţeam ca doua fiinţe la un loc, mă miram cum de vorbeşte gura mea atât?! De fapt, Sfântul Părinte era văzător cu Duhul, dar din smerenia pe care o avea şi o are n-a lăsat să se simtă… îmi spunea doar pilde şi eu îmi aduceam aminte de toate murdăriile pe care le făcusem şi mă mărturiseam… de unde erau atâtea nici eu nu-mi dădeam seama.
 
La sfarşit, mi-a spus că data viitoare când voi veni, să vin cu păcatele scrise pe o hârtie, păcate de la şapte ani încoace şi să mi le amintesc după îndreptarele de spovedanie sau din “Pelerinul Român”. Când am ieşit de acolo îmi venea să zbor… mă uşurasem iar aghiazma mare a fost (si este) cel mai preţios lucru… Nu aveam şi nu am cuvinte să mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru bucuria care mi-a făcut-o. De atunci am simţit încet, încet cum mă schimb, şi dacă încercam să mai fac vreun păcat din cele pe care le mărturisisem îl vedeam în faţa mea pe părintele care mă mustra.
 
Adevărata bucurie de după spovedania curată nu are cuvinte pentru a putea fi descrisă…
 
Ce lucru minunat ar fi dacă noi am conştientiza acest lucru, care este de fapt cel mai important. Tot acest sfânt părinte ne aduce aminte mereu "că nu ştiti ceasul nici locul în care se termină viaţa şi cum vă veţi afla, aşa vă va lua şi de aceea să fim pregătiţi tot timpul".
 
Spovedania şi Sfânta Împărtăşanie sunt cele mai de preţ daruri pe care ni le-a lăsat Bunul Dumnezeu, care omoară rădăcinile păcatelor şi a necazurilor.
 
 

Autor: Carmen TeodoruAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Primăvara vine cu arome fresh și parfumuri florale

Odată cu venirea primăverii, parfumurile ne trezesc simţurile și dincolo de contribuția lor la imaginea personală, în plan mai profund, te poți conecta cu miresmele și gingășia naturii, te poț... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot