Legende, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Crăciun

Se spune că numele de Crăciun ar veni din limba latină de la cuvântul "creatio" care însemna creaţie, naştere.

Dar conform altor legende se spune că denumirea de Crăciun vine de la un anume Crăciun în casa căruia ar fi născut Fecioară Maria pe Hristos.

Se spune că Fecioară Maria a ajuns la casa lui Moş Ajun, dar pentru că era foarte sărac nu a putut-o găzdui, dar i-a indicat casa fratelui său Moş Crăciun. Şi acesta a refuzat-o, dar soţia acestuia, Crăciuneasa a ascuns-o în grajd, locul unde Fecioară Maria a dat naştere lui Isus.
 
Noaptea această Sfântă în care s-a născut Hristos se spune că s-au deschis cerurile şi Duhul Sfânt a coborând deasupra lui Isus, Fiul Său, luminând grajdul care era în întuneric. De aici şi obiceiul de a se ura cu ocazia Crăciunului că această Zi Sfântă, numită şi Naşterea Domnului să aducă lumină în casele şi sufletele oamenilor.
Crăciun aflând fapta soţiei lui o pedepseşte pe această tăindu-i mâinile. Fecioara Maria îi lipeşte mâinile la loc înfăptuind astfel o minune, ceea ce l-a făcut pe Crăciun să se convertească la creştinism. Căindu-se pentru fapta sa i-a făcut Fecioarei Maria şi pruncului cadouri, de aici se spune că s-a ajuns şi la obiceiul ca de Sfântul Crăciun să se facă daruri copiilor şi celor dragi în ziua Naşterii lui Iisus, 25 decembrie.
 
O altă legendă spune că Dumnezeu, văzând că neamul omenesc este asuprit de diavol, a zămislit naşterea Mântuitorului prin Fecioară Maria. Fiul lui Dumnezeu se spune că s-a născut într-o peşteră din Bethleem şi a fost pus în ieslea dobitoacelor, într-un grajd.
 
Irod, împăratul iudeilor, temându-se că va pierde tronul prin naşterea lui Mesia se spune că a poruncit ca toţi pruncii din Bethleem să fie ucişi sperând astfel că va scăpa, dar cu toate că au fost ucişi mii de copii, Fecioară Maria şi soţul ei Iosif au reuşit să-L salveze pe pruncul Isus, fugind în Egipt.
 
Crăciunul sau Naşterea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din an şi o celebrăm pe data de 25 decembrie în fiecare an. Crăciunul este sărbătorit de toţi creştinii şi în dată de 26 decembrie, aceasta a doua zi numind-o ziua a doua de Crăciun. Această mare sărbătoare este un moment de bucurie în fiecare casă, este o zi în care oferim celor dragi nouă multă iubire şi daruri, Crăciunul fiind şi ziua în care se primesc darurile de la Moş Crăciun. În toate casele, în limita posibilităţilor fiecare dintre noi pregătim casa pentru Crăciun.

Ziua Naşterii Domnului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinismului, îmbină o mulţime de obiceiuri, toate cu semnificaţii multiple, dar cea care marchează această zi Sfântă este naşterea lui Hristos şi ea este foarte bine zugrăvita în colindele religioase "Steaua" şi "Irozii".
 
Ca şi obiceiuri în Ajunul de Crăciun sunt acelea ale copiilor de a merge cu colindul, cu această ocazie aceştia vestind Naşterea lui Isus. Se spune că în seara de Ajun este bine a colinda numai copiii, căci aceştia sunt simboluri ale purităţii fizice şi morale şi de abia în ziua de Crăciun pot colinda flăcăii. Colindătorii sunt aşteptaţi în casele frumos împodobite şi sunt răsplătiţi de către gazde cu dulciuri, covrigi, fructe şi cu bani. Când persoanele colindate nu primesc colindătorii, închid uşile sau nu oferă daruri se spune că efectele magice sunt opuse, deoarece ei astfel încalcă regulile acestui obicei.
 
Un alt obicei este acela de a merge cu icoana, tot un fel de colindat, dar care se face de către preoţi care trec pe la casele oamenilor cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântând asftel casele, locuitorii aceştia şi bucatele alese pregătite pentru masa de Crăciun.
 
Revenind la colindele pe care le cântă copii, textele acestora ne povestesc povestea naşterii lui Isus şi despre cei 3 regi magi care au fost călăuziţi de către o stea pentru a ajunge la grajdul în care Mântuitorul s-a născut. Cei 3 Magi de la Răsărit au venit la Ierusalim pentru a se închina lui Isus considerat şi regele iudeilor. Aceştia călăuziţi de către stea odată ajunşi la locul în care Fecioară Maria a născut Pruncul s-au închinat acestuia şi i-au oferit daruri, aur, tămâie şi smirnă. Numele celor 3 magi se spune că ar fi Casper din Tarnish, Balthazar din Saba şi Melchoir din Arabia, dar aceste nume nu sunt menţionate în cărţile sfinte, ci doar se menţionează din popor.
 
Tot în spiritul sărbătorii de Crăciun este şi pregătirea mesei bogate de Crăciun. Astfel în seara de Ignat, 20 decembrie, este ziua în care se sacrifica porcul pentru că din carnea acestuia să se pregătească minunatele bucate care vor trona pe masa de Crăciun, cârnaţii, şuncă, toba, caltaboşii, sarmalele şi piftia. După ce timp de 40 de zile în care creştinii au respectat Postul Crăciunului, în ziua de Crăciun toate bucatele din carnea proaspătă vor fi aşezate pe masă bineînţeles însoţite de colaci, cornuri şi nelipsitul cozonac de Crăciun, toate udate cu vin roşu, pentru că festinul să fie complet. Tot ce se pune pe masă are o semnificaţie clar tradiţională.
 
Sperăm că nu veţi face excese şi veţi mânca şi bea cumpătat, mai ales dacă aţi postit şi totul va fi frumos. Vă urăm tuturor să petreceţi un Crăciun Fericit!

Autor: ElenaAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Arome noi de toamnă

Se știe că fiecare dintre noi are un parfum după care întinde mâna și îl alege cel mai des, un parfum (sau mai multe) preferat. Eu am preferințe bine stabilite, care dăinuie de ani de zile, de

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot