Naşterea Maicii Domnului

Românii sărbătoresc pe 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului sau, cum se spune în popor, Sfânta Marie Mică.

Potrivit Bibliei, în această zi s-a născut, în Nazaret, Fecioară Maria, din părinţii Ioachim şi Ana, oameni cu credinţă în Dumnezeu care, atunci când au ajuns la bătrâneţe fără să aibă copii, au început să se roage la Duhul Sfânt să nu îi lase fără urmaşi.

Îşi doreau un copil şi, pentru că evreii fără urmaşi nu aveau voie să aducă jertfe la Templu, Ioachim, tatăl Mariei, s-a retras în pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga, în timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu că dacă îi va dărui un fiu, îi va da să slujească în Biserică.
Arhanghelul Gavril a fost cel care a anunţat naşterea Fecioarei. Ioachim a aflat primul, după care a fost anunţată şi Ana, căreia i s-a spus că trebuie să pună fetei numele Maria care, în traducere simbolică, înseamnă spuma mării.
 
Obiceiuri şi tradiţii
Se spune că evenimentul cel mai important din viaţa unui sfânt este acela în care aceştia trec în Împărăţia Cerurilor, dar la fel de importantă este şi momentul naşterii lor.
În această zi, creştinii sunt îndemnaţi să facă pelerinaje la mănăstiri, iar o parte din cei care merg în aceste pelerinaje, înconjoară lăcaşul de cult în genunchi.

Această zi marchează, în calendarul arhaic, sfârşitul verii. În dată de 8 septembrie, rândunelele pleacă spre ţările calde, acesta fiind un semn de începere a lucrărilor agricole de toamnă. De asemenea, la această dată, românii nu aprind focul în vatră deoarece se spune că acest lucru ar aduce ghinion şi boală.

În alte zone ale ţării, femeile care îşi doresc copii se duc la Biserică şi se roagă la icoană Fecioarei Maria. Chiar şi femeile însărcinate fac acest lucru, pentru că Maica Domnului să le ajute să nască uşor.

De ziua Fecioarei, creştinii aprind o candelă care arde întreaga zi.

Autor: Nina Covaci

  1. spuma gabriela
    08-09-2017 13:21

    Multumesc


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Ținute comode pentru timpul liber de la Femme Luxe

Vreau să vă prezint încă patru piese vestimentare de la Femme Luxe, foarte potrivite pentru timpul liber, nimic pretențios, totul foarte comod și în tendințe.

De această dată, am ales ma... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot