Sărbătoarea Sfintei Maria Mare: tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Pentru toţi creştinii ortodocşi, pe 15 august se sărbătoreşte Sfânta Maria Mare, zi în care se prăznuieşte „Adormirea Maicii Domnului“. Sărbătoarea vine după două săptămâni de post.

Tradiţia spune că de Sfânta Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei considerându-se că apoi sunt bune de leac.
 
Sărbătoarea este şi un moment important al calendarului viticol, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii.
 
Potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Internelor, nu mai puţin de 2.227.590 de români îşi sărbătoresc, în această zi onomastica.
 
Dintre aceştia, peste 1,8 milioane sunt femei (Maria, Mariana, Marina, Mărioara, Măriuca, Mioara, Mariela şi Marilena), numărul bărbaţilor depăşind 417.500 (Marin, Marian, Marinică, Marinache).
 
Ca în fiecare an, la Mănăstirea Nicula din Cluj, zeci de mii de pelerini au venit pentru slujbe. Se roagă neîncetat timp de trei zile. Credincioşii au dormit peste noapte, sub cerul liber.

Oamenii au înconjurat biserica din lemn de trei ori, după cum spune tradiţia. La Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Nicula are loc, cu ocazia hramului, unul dintre cele mai mari pelerinaje din ţară.

Mii de oameni sunt așteptați și la malul mării. Acolo vor avea loc manifestări speciale pentru Ziua Marinei. Mii de oameni sunt așteptaţi să participe pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei. Au fost pregătite ceremonii militare şi religioase, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole.

O sărbătoare de care sunt legate multe obiceiuri şi superstiţii. Dimineaţa, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Ciobanii coboară oile de la munte, bărbații îşi schimba pălăria cu căciula, iar dormitul pe prispă este interzis.

Obiceiurile şi superstiţiile legate de Adormirea Maicii Domnului sunt multe. De Sfânta Maria, fetele purtau o plantă numită năvalnic, care avea puterea să aducă pețitori. Dacă în aproprierea acestei zile înfloresc trandafirii, este semn că toamna va fi una lungă.

Perioada dintre Sfânta Maria mare şi Sfânta Maria Mica, ce are loc pe 8 septembrie, este considerată în unele zone cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. Tradiţia spune că astăzi este bine să fie adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria.

Începând de astăzi, în zonele în care tradiţia este respectată cu sfinţenie, începe sezonul nunţilor, care ţine până la intrarea în postul Crăciunului. Tot astăzi, în satele tradiţionale, se organizază targurile și iarmaroacele de toamnă.

În zona Moldovei, Adormirea Maicii Domnului este considerată a fi sărbătoarea morţilor. Şi în Maramureş, tradiţiile şi obicieurile încă se păstrează. Aici, zeci de mii de oameni merg în pelerinaj la mănăstiri, unde se ţin sljbe speciale.
 
Începând din anul 2009, ziua de 15 august a Sfintei Maria Mare s-a adăugat la lista sărbătorilor legale, fiind declarată zi liberă.
 

Autor: Boncafe StyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Care Silver Savior de la Keune Haircosmetics, salvatorul părului blond

Vrei și tu părul blond cu nuanțe metalice? Keune Haircosmetics (brandul internațional de produse profesionale de îngrijire și colorare a părului) a lansat Care Silver Savior, gama cosmetică specia... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot