Tradiții și interdicții de Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul

Data de 29 august marchează în calendarul ortodox o zi tristă, ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Marele Prooroc, considerat Înaintemergătorul lui Hristos, cel care a trăit o viaţă fără de păcat, vieţuind în pustiu departe de păcatele lumii, cel care a prevestit venirea lui Mesia şi care a meritat să îl boteze pe Iisus în apa Iordanului, şi-a aflat sfârşitul într-un mod tragic răpus de ranchiuna unei femei păcătoase.

Despre viaţa şi faptele Sfântului Ioan Botezătorul se vorbeşte numai în termeni ce se referă la sfinţenie şi curăţenie.

El vestea venirea Mântuitorului, iar unii oameni au crezut chiar ca el era acela. Răspunsul la această idee este unul memorabil: „eu vă botez cu apă dar vine altul mai mare ca mine care vă va boteza cu foc şi cu Duhul Sfânt.”
Cum e posibil, dar, vă veţi întreba, ca un om atât de bun şi de curat, care nu făcea rău nimănui să aibă un sfârşit atât de cumplit?
 
Însă sfinţii îi deranjează întotdeauna pe cei păcătoşi. Aşa s-a întâmplat şi cu Irodiada, soţia tetrarhului Galileei, Irod Antipa (Irodiada fusese soţia fratelui lui Irod, Irodiada şi Irod s-au căsătorit, câta vreme primul ei soţ încă trăia, ceea ce era considerat un act de mare nelegiuire), care era profund deranjată de faptul ca Ioan Botezătorul o ponegrea pe ea şi căsnicia ei în public, oferind-o ca exemplu negativ.
 
Irodiada i-a cerut în repetate rânduri soţului ei să îl pedepsească pe prooroc, dar Irod se temea de Ioan Botezătorul pentru că îl considera drept şi cinstit şi se temea de poporul care îl preţuia atât de mult pe prooroc.

Totuşi, Irodia a reuşit prin perfidia ei să îl închidă în temniţă pe Sfânt şi să obţină prin şiretlic uciderea sa. Irodiada avea o fiică, pe nume Salomea, celebră pentru frumuseţea ei şi pentru talentul ei de dansatoare. Irod avea o slăbiciune pentru ea, aşa că la un banchet îi promise orice (de faţă cu o distinsă adunare) numai să danseze pentru el. Instruită de mama sa, Salomea ceru în schimbul dansului capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie. Irod se cutremură dar fu nevoit să îşi respecte făgăduinţa făcută de fata cu toţi cei prezenţi.

Cât priveşte tradiţiile legate de această sfânta zi, acestea constau în a ţine post, a nu consuma alimente în formă rotundă sau de culoare roşie, a nu bea vin, a nu tăia nimic cu cuţitul, a nu mânca de pe platouri sau tipsii.

Iata care sunt lucrurile pe care nu ai voie sa le faci pe 29 august:

1. NU AI VOIE SA BEI VIN ROSU

Pe 29 august, de Taierea Capului, este permis sa consumi doar struguri si apa. Nu este recomandat nici macar vinul rosu deoarece acesta reprezinta sangele Botezatorului.

2. NU AI VOIE SA MANANCI VARZA

Daca ai pofta de fructe, acestea sunt permise dar cu o singura conditie: sa nu fie de culoare rosie. De asemenea, varza este interzisa in aceasta zi pe motiv ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizeaza forma capului care a fost taiat.

3. NU AI VOIE SA TAI NIMIC CU CUTITUL

Nu ai voie sa folosesti cutitul in bucatarie astazi. Daca vrei sa injumatatesti un aliment pe care il consumi sau sa il mananci in bucati, foloseste-ti mana. Potrivit superstitiilor si traditiilor populare care inca se mai pastreaza in mai multe regiuni, persoana care taie chiar si o bucata de paine cu cutitul va avea o moarte crunta.

4. NU SE MANANCA IN FARFURII SAU ALTE VASE

Motivul? Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost pus pe o tipsie. De asemenea, evita orice vas cu fundul rotund chiar si daca vrei sa fierbi ceva.

5. NU AI VOIE SA MATURI

Se spune ca daca dai cu matura prin casa vei tulbura linistea mortilor. Lasa curatenia pentru alta zi!

(Sursa: hunedoaralibera.ro)

 


Autor: Damiana Cornea

  1. Valeria Chertes
    29-08-2017 16:17

    Nu am stiut pana acum aceste lucruri.


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Sugar Town – Phenom Summer Collection by Jessica Cosmetics

Jessica Cosmetics lanseaza colectia de vara SUGAR TOWN. Trei lacuri de unghii stralucitoare, delicate si de lunga durata. Viata nu este perfecta, insa unghiile tale pot fi. Tot ce ai nevoie est... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot