Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

Ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. In fiecare an, pe 7 ianuarie, este sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.

Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.

Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Este o sarbatoare marcata cu o cruce rosie in calendarul ortodox, astfel ca, asemenea tuturor sarbatorilor mari, de Sfantul Ioan nu se spala, nu se lucreaza, nu se face curat. Mai mult, se spune ca pe 7 ianuarie e bine sa… petreci. Cine nu se bucura in aceasta zi va fi trist tot anul!

În ziua aceasta specială, enoriașii știu că au anumite restrictii de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăiune și obiceiuri.

Tradițiile arată că: Azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu. Se bea vin alb, sfintit intai la biserica..

Azi de face pomenirea rudelor care au murti în condiții stranii și se serbează așa cunoscuta „Cumetria femeilor”( petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiență pentru viața de familie).

Obiceiuri în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

- Casa se tropește cu Agheasmă

- Trebuie să domine veselia

- “Udatul ionilor”-se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați

- „Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.

- In ziua Sfântului Ioan Botezătorul  nu se stinge candela! Se spune ca arde in aceasta perioada pentru a aduce bunastare in familie, iar membrii sa ia doar decizii intelepte.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Armani Sì Fiore, alegerea perfectă pentru zilele de vară

Aş vrea să vă prezint un nou parfum, pe care am început să-l folosec tot mai des, este pudrat, delicat și în același timp persistent, mi se pare foarte potrivit pentru zilele de vară. Parfum... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot