Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul

Ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. In fiecare an, pe 7 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.

Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.

Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.

Este o sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, astfel că, asemenea tuturor sărbatorilor mari, de Sfântul Ioan nu se spală, nu se lucreazî, nu se face curat. Mai mult, se spune ca pe 7 ianuarie e bine să… petreci. Cine nu se bucură in această zi va fi trist tot anul!

În ziua aceasta specială, enoriașii știu că au anumite restrictii de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăiune și obiceiuri.

Tradițiile arată că azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu. Se bea vin alb, sfințit întâi la biserică.

Azi de face pomenirea rudelor care au murti în condiții stranii și se serbează așa cunoscuta „Cumetria femeilor” (petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiența pentru viața de familie).

Obiceiuri în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

- Casa se stropește cu Agheasmă;

- Trebuie să domine veselia;

- “Udatul ionilor”- se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați;

- „Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.

- In ziua Sfântului Ioan Botezătorul  nu se stinge candela! Se spune că arde in această perioadă pentru a aduce bunăstare în familie, iar membrii să ia doar decizii ințelepte.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Smiley și Delia lansează „Ne vedem noi”, cea mai așteptată colaborare din muzica pop românească

Smiley si Delia lanseaza „Ne vedem noi”, o piesa-eveniment, considerata de public si de cei din industrie ca fiind cea mai asteptata colaborare din muzica pop romaneasca a ultimilor ani. „Stiu ca... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot