Nişte circari

Recunosc că mi-e ruşine de ţara în care m-am născut. Realitatea la gurile Dunării este din ce în ce mai halucinantă şi uneori trăiesc cu impresia că toată naţia română este băută. Pur şi simplu nu se găseşte absolut nicio personalitate publică puternică care să iasă în faţă şi să le spună românilor: "Sunteţi nişte circari penibili!"
 
Citeam în primăvară într-unul din ziare despre cursa contra cronometru pentru aducerea luminii de la mormântul lui Isus dintre Patriarhie şi PDL. În prima parte a dimineţii am avut creierul blocat. Pur şi simplu mi-am pierdut cuvintele citind enormitatea asta. Românii au ajuns să-şi manelizeze şi religia? Aşa cum au făcut praf monarhia prin Carol al II-lea. Aşa cum au descoperit democraţia originală “a la Iliescu”. Aşa cum au făcut propria lor varianta de comunism pe timpul lui Ceauşescu. Ce dracu se întâmpla cu ţara asta? O fi contaminată apa potabilă cu vreo substanţă halucinogena? Oare cafeaua de dimineaţă are esenţă de alcool în ea?
 
Nimic din toate mizeriile din cotidianul ultimelor zile nu ar fi posibil dacă romanilor nu le-ar place circul! Becali ar fi un oier oarecare cu ceva bani dacă românii nu ar fi încântaţi de gimbuşlucurile lui. Vanghelie ar fi încă şoferul lui Mitrea dacă românii n-ar lua ca model de reuşita în viaţa un şmecher cu şcoala vieţii. Dragomir ar fi doar un fost puşcăriaş dacă românii nu ar fi extaziaţi de lăturile pe care le vărsa în capul adversarilor. Băsescu ar fi doar un comandant de navă dacă romanii nu s-ar amuza de hăhăielile marinarului şi i-ar pune ştampila pe populismul lui de doi bani. Iar patriarhul ar fi şeful suprem al unei biserici demne dacă românii nu s-ar călca în picioare să ia lumina de la mormântul sfânt care e mai adevărată decât aia din biserică de acasă.
 
Nu comentez aici costurile absurde ale unei asemenea decizii. PDL a cheltuit vreo 30 mii euro şi Patriarhia vreo 50 mii. Până la urmă banii au provenit din donaţii private care şi-ar fi găsit mai multă utilitate într-un fond pentru cantina săracului. Ce mă îngrozeşte este desfăşurarea de forţe de-o parte şi de alta pentru acest non-eveniment. Ce mă bulversează este inepţia PDL care a vrut să fie mai şmecher decât şmecherii din Dealul Mitropoliei. Ce mă întristează este ca românii sunt orbiţi de acest circ şi îl apreciază. Dacă nu l-ar aprecia, n-ar exista. Limita penibilului este atât de departe în România încât pare doar un punct la orizont.
 
Oare ce reprezintă toată această acţiune dacă nu o manelizare a credinţei? Spectacol în loc de umilinţă. Scandal în loc de linişte. Gheorge Flutur este un idiot, de acum e lucru ştiut. Gestul cu zăpada adusă de camioane la Gura Humorului ca să aibă Udrea pe ce să se dea cu sania trasă de cai nu are egal în absurdul ultimilor 20 de ani din istoria României. Patriarhul însă nu părea idiot până azi. Declaraţia lui cu lumina adusă de PDL de la mormânt n-a fost sfinţită de mine şi deci nu-i cea adevărată este dovada clară ca-n fruntea bisericii române se afla un idiot.
 
Din păcate bunul simţ este o marfă fără mare căutare în România de azi. Din acest motiv adevăratele valori nu-şi vor găsi niciodată locul în acest sistem găunos care are susţinerea necondiţionată a majorităţii romaneşti. OTV-ul este cel mai bun exemplu. Dan Diaconescu este un geniu. A fost singurul care a identificat din timp ca românilor le place cloaca, scandalul, manelele şi ţigănia. A fost singurul care a plecat la drum cu buzunarele goale şi a făcut zeci de milioane în mass-media românească. Toţi râdeau de el dar se uitau. Toţi îl criticau dar se uitau. Restul televiziunilor aduceau de afară formate de emisiuni plătite cu bani grei. Crezând că românii sunt ca italienii, ca francezii sau ca americanii. Nu, românii sunt ca algerienii, ca indienii sau ca turcii. Şi Diaconescu a văzut asta. Cu un studio într-o garsonieră a făcut zeci de milioane pe spinarea fraierilor, tăvălindu-se de râs în fata cotelor de audienţă publicate în fiecare săptămână. Şi acum îl copie toate televiziunile. De ce? Pt că e o idee bună pt România.
 
OTV-ul este exemplul tipic pentru societatea româneasca de azi. Nu Dan Diaconescu a otevizat şi manelizat România. Era deja manelizată încă de când babele din blocul vostru ştiau cu cine v-o trageţi mai bine decât ştiaţi voi. Era deja otevizată încă de când se aduna lumea ca la urs la locul unui accident împiedicând salvarea să intervină. Sistemul de valori în România e complet fucked-up. Românii se miră că-s priviţi cruciş când ies din ţară. Nu realizează că ce li se pare lor normal în alte locuri e considerat lipsă crasă de bun simţ. Şi atunci apare simptomul persecuţiei. Au ceva străinii cu românii. Nu, nu au! Au cu nesimţiţii şi hoţii, cu leneşii şi lăudăroşii, cu şmecherii şi extremiştii. Indiferent din ce parte a lumii vin ei.
 
Luaţi un român oarecare şi daţi-i un Audi Q7, nişte ţoale de firmă, un million de euro şi o casă de două milioane. Orice român! Va fi fericit, nu? Acum spuneţi-i că toate acestea le poate avea numai dacă se mută într-un orăşel din mijlocul deşertului în Nevada unde nu cunoaşte pe nimeni. Şi că trebuie să renunţe la telefon mobil, internet şi orice fel de comunicaţii cu exteriorul. Veţi avea în faţa voastră cel mai nefericit om de pe pământ! Pentru că degeaba are el jacuzzi şi piscină şi bani căcălău dacă nu poate să le arate cunoscuţilor ce tare este el. Degeaba are de toate dacă nu-i poate strivi cu imaginea lui pe cei din jurul său. Degeaba are o casă de milioane dacă nu vine nimeni să i-o vadă şi să se extazieze în fata norocului care a dat peste el şi a valorii subînţelese a românului nostru. Mai bine să-l trimiteţi la galere.
 
Din acest motiv sunt foarte mulţi români nefericiţi în străinătate. Nu pentru că le-ar fi dor de ţară sau le-ar lipsi gogonelele şi micii. Ci pentru ca nimeni nu dă doi bani pe maşina lui şi pe casa lui şi pe vacanţele lui. Pentru că toţi au maşini şi case şi vacante ca ale lui. Şi în plus nu-l cunoaşte nimeni, toţi au alte treburi decât să caşte gura la capra vecinului. Şi asta-l seacă pe românul nostru. Că nu poate face el un pic de spectacol! Să le arate el la cunoscuţi ce valoare are ca om plimbându-i puţin cu XC90 pentru care plăteşte jumate din câştiguri. O ţară întreaga a râs de ăla cu clima bizonică dar puţini au priceput ca omul era extaziat de faptul că poate să-şi arate realizarea. Ăla e românul tipic. Urmaşul lui Ştefan cel Mare şi al lui Mihai Viteazul. Cu o doză mai mare de ego dar mai mică de simţ al penibilului decât alte popoare ale lumii.
 
Asta-i naţia noastră! Nişte ţărani? Nu! Nişte circari! Dacă eram nişte ţărani eram în locul Franţei acum. Noi suntem doar în locul nostru. Suntem un popor de saltimbanci care adoră să se dea în spectacol. Ne merităm locul!
 
(sursa: cafeina.ro)


Autor: StashAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Care Silver Savior de la Keune Haircosmetics, salvatorul părului blond

Vrei și tu părul blond cu nuanțe metalice? Keune Haircosmetics (brandul internațional de produse profesionale de îngrijire și colorare a părului) a lansat Care Silver Savior, gama cosmetică specia... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot