Un experiment social şi intercultural inedit de Ziua Drepturilor Omului

Centrul de informare ONU pentru România a implicat peste 20 de voluntari de alte rase şi culturi într-un experiment social şi intercultural în magazinul real,- Bucureşti Vitan.

 

Centrul de informare ONU pentru România a marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului printr-un experiment social şi intercultural în magazinul real,- Vitan. Peste 20 de persoane de origini naţionale diferite au transmis astăzi mesaje de antidiscriminare şi de încurajare a diversităţii culturale clienţilor aflaţi la cumpărături în real,- Vitan.

 

Experimentul social vizează creşterea numărului de imigranţi în România, promovând mesaje împotriva discriminării rasiale şi etnice printr-o metodă directă – contactul nemijlocit al bucureştenilor cu reprezentanţi ai diferitelor state de peste tot din lume într-un spaţiu familiar, des frecventat, cum este un hypermarket.

 

Conform celei mai recente statistici a Oficiului Român pentru Imigrări (Octombrie 2010), în România, din totalul celor aproximativ 60.000 de străini cu şedere legală, 23.003 de persoane provin din Europa, în timp ce 29.002 din China. De asemenea, alte 4.045 de persoane provin din Africa, iar restul din America de Nord, America de Sud sau Australia.  Totodată, Moldova, Turcia şi China sunt cele mai frecvente țări de origine. În  Bucureşti sunt 22.687 de străini cu şedere legală, dintre care 14.585 din Asia, şi provin din țări ca Moldova, China, Turcia, Siria, Liban, dar şi Irak, Iran şi Statele Unite ale Americii.

 

Conform Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) de la începutul acestui an, 10.934 de persoane au depus jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române, ultima ceremonie având loc chiar ieri, 9 decembrie, pentru 481 de persoane.

 

Reacţiile, atitudinile sau gesturile persoanelor care au venit în interacţiune cu voluntarii de alte culturi şi rase timp de cinci ore în cadrul unei situaţii fireşti de activitate cotidiană, vor fi prelucrate pe baza unei grile de observaţie de către o echipă de sociologi de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, coordonată de Dan Petre, D&D Research, şi specialişti de la Centrul de informare ONU pentru România. Rezultatele studiului vor fi anunţate în urma evaluării lor.

 

Bucureştenii ce au venit la cumpărături în magazinul real,- Vitan în data de 10 decembrie, au intrat în contact cu peste 20 de voluntari din Africa (Rwanda, Ghana, Africa de Sud, Congo, Tunisia, Senegal, Niger, Kenya), Asia (China, Japonia, Iran) şi Europa (Belgia, Italia, Grecia). 

 

 Trăim într-o permanentă schimbare şi, vrem nu vrem, trebuie să ne adaptăm noilor condiţii sociale. Acceptarea altor culturi şi tradiţii, sprijinirea celor supuşi discriminării, dar mai ales sancţionarea celor care discriminează vor trebui să devină trăsături de caracter ale cetăţeanului european născut şi educat în România”, a afirmat dna Cristina Bălan, directoare interimară a Centrului de Informare ONU pentru România.

 

Sub sloganul „Adevărul nu discriminează. Vorbeşte din inimă. Nu discrimina!”, evenimentul de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului a adunat un număr impresionant de suporteri şi voluntari care s-au alăturat campaniei iniţiate de Centrul de informare ONU pentru România şi susţinute de Apa Nova Bucureşti şi real,-Hypermarket, dintre care menţionăm Asociaţia Cultura Păcii, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, agenţia GMP, radio ZU, precum şi studenţii străini din cadrul Universităţii Bucureşti, Politehnica Bucureşti şi al programului de schimb cultural Erasmus.

 

Ne bucurăm că hypermarketul real,- Vitan a fost ales de organizatori să fie gazda acestui eveniment social şi cultural inedit. Peste 4.000 de oameni aflaţi la cumpărături în magazin în intervalul orar propus vor avea ocazia să interacţioneze cu studenţii străini şi voluntarii care au ales să se alăture campaniei iniţiate de Centrul de Informare ONU pentru România. Compania real,- asigură egalitate de şanse şi drepturi tuturor angajaţilor săi indiferent de sex, vârstă, rasă, etnie, orientări religioase etc. aplicând cu consecvenţă principiul fundamental al nediscriminării” a declarat Adriana Pița, Division Manager Comunicare Corporatistă şi PR real,-Hypermarket.

 

Pe data de 10 decembrie, la nivel mondial se celebrează faptul că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”.

 

Din 1948, când Adunarea Generală a ONU a adoptat şi proclamat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, data de 10 decembrie a devenit un simbol internaţional, o zi în care statele lumii îşi reafirmă angajamentul de respectare şi protejare a drepturilor omului.

 

La nivel naţional, aşa cum demonstrează datele Eurobarometrului 71.2 din 2009, peste jumătate din români afirmă că nu-şi cunosc drepturile de care ar beneficia în cazul în care ar fi supuşi hărţuirii, ceea ce subliniază nevoia de campanii de informare şi educare a publicului cu privire la totalitatea drepturilor care li se cuvin şi îndatorirea de a respecta aceleaşi principii şi în relaţiile cu ceilalţi.

 

 


Autor: Luminita IliescuAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Sprâncene fără cusur ca la salon

Sprâncenele definesc conturul și expresivitatea feței, forma lor influiețează armonia și fizionomia întregului chip, de aceea este necesar să ai mereu cele mai frumoase și bine-definite sprânc

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot