Dragostea imposibilă - pe cale de dispariţie

Rareori se întâmplă să  nu ne lăsăm atraşi de acest concept şi să nu ne dorim să trăim o dragoste imposibilă, măcar o dată în viaţă.
 
Dar ce înseamnă de fapt, sau ce presupune acest concept? O relaţie dintre două persoane de acelaşi sex, dintre două persoane a căror diferenţă de vârstă e relevantă, dintre două persoane care au statut-uri sociale diferite? Iar criteriile de clasificare pot continua, sunt numeroase, la fel şi multitudinea de situaţii şi personaje din literatură, teatru, pictură ori mitologie. Îmi vin în minte doar câteva exemple: Romeo şi Julieta, Tristan şi Isolda, Isis şi Osiris, Anna Karenina şi contele Vronsky...
 
Şi totuşi, viaţa „bate filmul” prin diversitatea situaţiilor şi personajelor, adesea oameni obişnuiţi, cum suntem fiecare dintre noi.

Se pare însă că datorită expresiei de libertate omniprezentă şi a eradicării multor reguli tradiţionale, astăzi, conceptul de dragoste imposibilă pare să-şi mai fi pierdut înţelesul, deoarece imposibilul pare să devină posibil.
 
E societatea actuală dispusă să şteargă acest concept? Sau doar să-l limiteze?

Ar fi posibil ca interdicţia să depindă numai de tipul de cultură al unei comunităţii specifice? Se poate, doar că astăzi avem „portiţa” interculturală. Avem posibilitatea de a „muta” dragostea imposibilă într-un cadru care o percepe ca posibilă.

Mai este necesară neîmplinirea iubirii respective ca răspuns la refuzul de a o accepta al societăţii sau al puterii acesteia de a-i pedepsi pe cei doi parteneri? Aici răspunsul rămâne afirmativ, deoarece societatea dispune încă de o forţă imensă de a modela, schimba, manipula comportamente, din dorinţa noastră de relaţionare, a caracteristicei umane de a fi sociabil şi din teama de izolare.
 
Misterul şi fascinaţia ivite dintr-o dragoste imposibilă provin însă din personalităţile celor doi parteneri.
 
Un visător, un artist se îndrăgosteşte de o curtezană, sau un om de ştiinţă se lasă atras de o muză. Ce au în comun cei doi? Oare imposibilitatea nu vine tocmai de la cei doi parteneri care sunt ca cei doi poli, ori ca aştrii nocturn şi diurn, care au fost blestemaţi să nu se întâlnească niciodată?
 
Şi dintr-o toană a hazardului sau o glumă a destinului, se întâlnesc şi-şi consumă intens povestea lor de dragoste, temători faţă de timp, duşmanul lor cel mai mare.

Să fie societatea de azi ucigătoare de iubire, prin materialismul sau viteza ameţitoare a evenimentelor curente, a schimbării mentalităţilor?
 
Ar fi păcat, pentru că iubirea cu adevărat imposibilă are farmecul, intensitatea şi misterul ei, şi mai presus de toate, ea este veşnică pentru că nu ţine cont de nimic, sfidând coordonatele spaţiale ori temporale.
 
Şi dacă nu ai trăit o astfel de dragoste, grăbeşte-te, căci e pe cale de dispariţie!


Autor: ElyaAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Universul cosmeticelor asiatice de pe Glowrious.ro

Frumusețea asiatică este fascinantă. Femeile din spaţiul asiatic sunt invidiate şi admirate de toată lumea pentru tenul lor impecabil ca de mătase, o piele la care toate visăm.

<

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Oamenii aceia - Povestea unei cărți / Those people – The making off

 

 (the English version is available just after the Romanian one)

  Pădurea Franconă este un tărâm feeric, unul dintre acele meleaguri în care și ... Citeste tot