Asociația Recolamp a gestionat 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat în primii 10 ani de activitate

Asociația Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România, marchează 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat.

Cu această ocazie am aflat că:

► Deși mereu pusă pe ultimul loc, tema deșeurilor e, poate, cea mai importantă în România. De ce? Pentru că avem în continuare cel mai redus nivel de reciclare din Uniunea Europeană, ne pasc amenzi colosale pentru asta și noi ce facem... Băgăm gunoiul sub preș în loc să îl gestionăm! E simplu, dacă s-a ars, reciclează-l! 

► Dacă Messi s-ar muta în România – să parafrazăm o discuție la modă! – ar fi îngrozit de felul în care ne gestionăm deșeurile. Spania are infrastructură de colectare selectivă foarte bine pusă la punct și reușește să recicleze aproape 40% din gunoi, de cinci ori mai mult decât România. 74% din spanioli știu că becurile și neoanele arse sunt deșeuri periculoase ce trebuie colectate selectiv. În România doar 10% au răspuns corect la întrebarea: "Voi ce faceți cu becul ars? Unde îl duceți?"

►Știai că românii aruncă, an de an, peste 5 milioane de becuri economice la gunoi? Asta înseamnă că sute de tone de astfel de deșeuri care conțin mercur ajung în natură și ne afectează hrana și sănătatea! Reciclează, ai containere speciale pentru becurile arse în toate marile magazine!

Și câteva situații tipic românești:

►Sunt o serie de astfel de companii care deși au încheiat Protocol de Colaborare cu Recolamp și au primit cutii, în 5-6 ani de colaborare nu au  dat niciodată deșeuri, deși au fost  sunați, vizitați,... Când îi întrebăm ce se întâmplă, primim diverse răspunsuri - de genul:

Nu mai avem cutiile de la Recolamp, că noi am cules și le-am folosit atunci... (răspuns de la o primărie de sat)

La noi nu se înlocuiesc becurile arse din comună, pentru că domnul primar vrea să încurajeze natalitatea

La noi nu se ard becurile, iar dacă se întâmplă am descoperit că dacă le ducem la subsol, unde e frig, se reaprind (discuție telefonică între un angajat Recolamp și cineva care a răspuns la telefonul de contact de la un spital de psihiatrie din România)

Cea mai des întâlnită situație, în discuțiile cu un electrician sau angajat al unei instituții (publice de cele mai multe ori), este cea în care omul ne spune: "Dar mie ce îmi iese la afacerea asta? Ce îmi dați pe ele?

"Noi îi explicăm ca i-am dat containere gratuite, că îi luăm deșeurile fără să plătească nimic (la salubritate dacă le dă, acolo are o factură lunară), că are obligația legală să le predea colectate selectiv, iar dacă nu o face riscă amenzi, că becurile sunt un deșeu fără valoare economică și că principalul scop pentru care le colectăm este acela de a le recicla, că sunt periculoase pentru mediu, din cauza conținutului de mercur."

►Exemple de generatori de deșeuri:

Palatul Parlamentului - predă deșeuri din 2009, în total am colectat de la ei 3570 de kilograme becuri și noane arse, ceea ce înseamnă că, anual, peste 5.000 de becuri sunt înlocuite în clădire

Ministerul Educației - există protocol de colaborare cu ei din aprilie 2013, sunt sunați în fiecare an, răspunsul e același: "Au cutiile de colectare de la noi, dar nu au încă deșeuri de predat" - total deșeuri de echipamente de iluminat predate către Recolamp în 4 ani = zero, ceea ce înseamnă, potrivit răspunsurilor dumnealor, că în acești ani nu au înlocuit nici măcar 100 de becuri (aceasta este capacitatea maximă a unei cutii pe care Recolamp pus-o la dispoziție)

► Alte tipuri de povești din viața noastră, la Recolamp:

"Am avut situații în care, după ani de sunat și vizitat diverși generatori mari de deșeuri care nu aveau niciodată becuri arse de predat, într-o bună zi ne căutau ei disperați, că aveau control de la Garda de Mediu care îi întreba cum nu au ars ei niciodată lămpi, în ditamai clădirea în care funcționau. Așa că ne sunau să le trimitem repede un colector autorizat, că au deșeuri de predat și vor hârtia prin care să le dovedească inspectorilor de la Gardă că au colectat selectiv și ne-au dat nouă deșeuri. Când trimiteam colectorul din zona respectivă, acesta ne spunea că a preluat o cutie plină cu becuri noi (cel mai probabil, nu aveau deșeuri strânse, că le aruncau, și când s-au trezit cu controlul, au cumpărat produse noi și ni le-au dat ca deșeuri, ca să nu ia amendă)."

Avem deseori discuții legate de Uniunea Europeană: "Păi, să-i ia dracu', doamnă, (mă scuzați!), dar vin ei să îmi spună cum să sacrific porcul și unde să îmi pun gunoiul?!?! Ia, că eu îl duc la gârlă și, gata!"

Discuții legate de politică: "Numai Băsescu/ Iohannis / Cioloș/ e de vină! Că a vândut țara la străini și vin aștia acum să ne zică ce avem voie și ce nu avem voie să facem la noi în țară! Să vă fie rușine!"

Din 2007 și până în prezent, au fost gestionate peste 3.650 de tone deșeuri. Dacă toate acestea ar fi depozitate împreună, s-ar putea construi echivalentul a 10 blocuri de câte 4 etaje. Toate aceste echipamente nefuncționale, cele mai multe dintre ele cu conținut periculos de mercur, au fost colectate din întreaga țară și, ulterior, reciclate pentru a se asigura protejarea sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător.

“Când Recolamp şi-a început activitatea, deșeurile de lămpi și tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producătorii au obligația legală de a se asigura că acest lucru este evitat. Mai presus însă de Directive și legislații naționale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociației în toate cele 18 organizații pe care le-au înființat la nivel european și care sunt reunite sub umbrela EucoLight. Alături de General Electric, Ledvance și Philips Lighting, reprezentăm alți 186 de producători români, în numele cărora ne-am angajat să îndeplinim anual ținta de colectare. Pentru 2016, ea s-a tradus în 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzărilor din ultimii trei ani. Pentru 2017, avem de atins o valoare minimă de 45%, ceea ce înseamnă că anul acesta eforturile noastre trebuie să asigure corecta gestionare a peste 867 de tone echipamente de iluminat”, explică Directorul General Béla Kovács.

Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru 2014, la categoria echipamente de iluminat, România a atins o rată totală de colectare de 19%. Cu o cotă de piață de 36% din total volum echipamente de iluminat vândute, Asociația Recolamp a asigurat peste 40% din deșeurile reciclate la nivel național.

“Am investit aproximativ 13.500.000 de Euro în acești primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care asigură lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deșeuri din întreaga țară, datorită celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicită ridicarea lămpilor și echipamentelor de iluminat arse și depozitate selectiv de către cele 12.200 de insituții de stat și/sau private cu care avem protocoale de colaborare" a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al asociației.

Orice generator de deșeuri din România poate solicita containere personalizate și poate beneficia de infrastructura de colectare pe care Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

“Le mulțumim celor care sunt alături de noi - producători, autorități de mediu, parteneri de colectare și, mai ales, cetățenilor și angajaților companiilor cu care noi colaborăm și care au făcut efortul de a pune becul ars în cutia Recolamp contribuind astfel la misiunea noastră de a asigura reciclarea deșeurilor. Da, sunt încă multe aspecte operaționale și legislative de îmbunătățit. România este destul de departe de ținta minimă de 45%, există riscul declanșării unei proceduri de infringement care s-ar traduce prin penalități mari ce vor trebui plătite tot de cetățeni. Dar, dincolo de aceste informații mai puțin optimiste, la aniversarea Recolamp aș vrea să subliniez evoluția și faptul că dacă în 2007 am pornit de la zero becuri sau tuburi colectate, zece ani mai târziu numărăm peste 15,5 milioane de bucăți de echipamente de iluminat reciclate”, a mai precizat Béla Kovács.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Les Absolus d'Orient by Guerlain, inspirația unui parfumier de excepție

Thierry Wasser, ca si ceilalti parfumieri ai casei, calatoreste in cele mai indepartate colturi ale lumii pentru a descoperi cele mai pretiose materii prime, pe care sa le foloseasca in orchestrarea p... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot