Dr. Mirela Popa: „Cu cât metoda contraceptivă de urgență este folosită mai curând după contactul sexual care a ridicat griji, cu atât este mai eficientă”

Femeile din România merg la risc când vine vorba despre contracepție este concluzia unui studiu realizat de Gedeon Richter la nivel international si in Romania. Pe baza acestui studiu, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală din România (SECS) a lansat campania "Planifica Neprevazutul", o campanie de informare și educare a româncelor în ceea ce privește contracepția, cu focus pe contracepția de urgență. Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Hyperlinicii MedLife Favorit și în cadrul Life Memorial Hospital a avut amabilitatea să ne răspundă mai multor întrebări și să clarifice mai multe aspecte referitoare la contracepția de urgență.

Boncafe.ro: Ce înseamnă contracepția de urgență și când trebuie utilizată?

Dr. Mirela Popa: Contracepția de urgență sau „pilula de a doua zi" este o metodă contraceptivă recomandată pentru situațiile în care a avut loc un contact sexual neprotejat sau în care metoda de protecție folosită a eșuat. Așadar, este singura metodă de contracepție care, administrată în maximum 72 de ore după contactul sexual care a provocat îngrijorări, poate interveni pentru a împiedica o sarcină nedorită.

În ce situații ar trebui folosită contracepția de urgență?

M. P.: Pilula de a doua zi se folosește ori de câte ori are loc un „accident". Acesta denumește o situație în care: contactul sexual a fost neprotejat voit sau când prezervativul a alunecat sau s-a rupt. De asemenea, trebuie să ne gândim la pilula de a doua zi când pilulele contraceptive zilnice nu au fost luate corect (femeia a uitat să ia una sau mai multe pilule) sau o altă metodă folosită a eșuat.

Câte tipuri de contracepție de urgență există?

M. P.: După consumarea contactului sexual neprotejat sau eșecul metodei utilizate, contracepția de urgență este singura metodă care poate fi folosită în scopul evitării unei sarcini nedorite. În acest scop, se poate opta pentru pilula de a doua zi (disponibilă în farmacii) sau implantarea unui dispozitiv uterin cu fir de cupru în maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat (efectuată numai de către medicul specialist).

În farmacii găsim mai multe tipuri de pilule contraceptive de a doua zi? Există criterii în funcție de care putem alege varianta produsului potrivit?

M. P.: Pe piață sunt disponibile 3 tipuri de pilule de a doua zi. Primul tip de contracepție de urgență include o singură pilulă care se administrează în maximum 72 de ore pentru a preveni o sarcină nedorită. Este disponibilă în farmacie.

Cel de-al doilea tip include 2 pilule care se administrează astfel: prima în maximum 72 de la contactul sexual, iar cea de-a doua la 12 ore de la administrarea primei pilule. De asemenea, și această variantă este disponibilă în farmacie, fără prescripție.

Ultimul tip este o pilulă care poate fi administrată cu succes în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat, însă pentru această pilulă este nevoie de rețetă de la medic.

Ca o observație valabilă în cazul tuturor acestor tipuri de pilule, cu cât metoda contraceptivă de urgență este folosită mai curând după contactul sexual care a ridicat griji, cu atât este mai eficientă. De preferat, este utilizarea lor în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Cât de eficientă este această metodă în prevenirea unei sarcini?

M. P.: Contracepția de urgență are o eficiență de 95% în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, ajungând la 58% între orele 49-72 în care pastila mai poate acționa cu succes. De aceea, este important ca femeia să o utilizeze cât mai rapid.

Cât de periculoasă este pentru organism? Ce efecte secundare are?

M. P.: Pilula de a doua zi conține levonorgestrel (un hormon prezent și în componența numeroaselor contraceptive regulate, însă în doze diferite), substanță activă care previne sau întârzie ovulația, evitând astfel o sarcină nedorită. Pilula este rapid metabolizată și nu este periculoasă pentru organism. Unele femei se pot confrunta cu efecte secundare de scurtă durată, care pot include: dureri de cap sau de burtă, greață sau vărsături, senzație de amețeală, sângerări neregulate. Este posibil ca următoarea menstruație să apară cu 5-7 zile mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit.

De câte ori poate fi folosită contracepția de urgență într-un an?

M. P.:  Contracepția de urgență poate fi folosită ori de câte ori are loc un contact sexual neprotejat sau dacă metoda contraceptivă folosită eșuează. Nu există limitări în această privință, sub observația că unicul disconfort al utilizării frecvente este imposibilitatea de a mai controla ciclul menstrual. Pentru femeile care au o viață sexuală activă, recomand utilizarea unei metode de contracepție pe termen lung, în primul rând din metode de siguranță: contracepția orală combinată (anticoncepționalele) are o eficiență de 99%, în timp ce pilula de a doua zi ajunge la maxim 95% (fapt datorat modului de utilizare care se bazează pe urgența administrării). Însă, cum situațiile neprevăzute pot apărea oricând, orice femeie ar trebui să aibă la îndemână o pilulă de a doua zi de rezervă pentru a o utiliza urgent la nevoie.

Care este cea mai sigură metoda contraceptivă de urgență?

M. P.: Dacă metoda contraceptivă de urgență este administrată corect (în intervalul menționat și conform indicațiilor farmacistului sau din prospect), aceasta este eficientă oricare ar fi tipul de pastilă la care ne referim.

Când ar trebui să apară menstruația după administrarea contracepției de urgență?

M. P.: Întrucât pilula acționează prin prevenirea sau amânarea ovulației, următoarea menstruație poate apărea cu maxim 10 zile mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit.

Eficiența pilulei contraceptive de a doua zi depinde de anumiți factori? Cum ar fi situația în care femeia ia anumite medicamente sau fumează?

M. P.: Eficiența pilulei de a doua zi poate depinde de administrarea simultană a altor medicamente, de aceea este important ca femeia să verifice cu atenție prospectul înainte de utilizare, pentru a se asigura că poate obține efectul dorit. În plus, ceaiul de sunătoare sau sucul de grepfrut pot anula efectul contracepției de urgență. Contracepția de lungă durată nu este recomandată femeilor de peste 35 de ani care sunt fumătoare, însă contracepția de urgență administrată episodic conține o doză unică de hormoni care este metabolizată rapid, astfel încât nu reprezintă un pericol.

Cui îi este recomandată această metodă și cui nu?

M. P.: Pilula de a doua zi nu este recomandată femeilor cu vârsta mai mică de 16 ani, celor care au o alergie la levonorgestrel sau alte substanțe din compoziția pilulei. De asemenea, pilula nu este recomandată femeilor însărcinate, aceasta neavând niciun efect.

Contracepția de urgență întrerupe evoluția unei sarcini deja apărute?

M. P.: Nu, pilula nu afectează o sarcină deja formată și nu provoacă avortul. Pastila contraceptivă de urgență nu mai are niciun efect după scurgerea celor 72 de ore de după „accident".

Cât de eficientă este contracepţia de urgență după naștere?

M. P.: După naștere, pe perioada alăptării, contracepția este asigurată prin alăptare dacă nou-născutul suge de minimum 5 ori pe zi și noapte, în primele 3 luni. După 3 luni, pe perioada alăptarii se poate administra contracepție hormonală specifică – în această perioadă sunt premise pilulele cu levonorgestrel, întrucât acestea nu afectează cantitatea și calitatea laptelui.

Care sunt avantajele acestei metode de contracepție față de altele?

M. P.: Această metodă se diferențiază clar de celelalte metode prin faptul că este singura soluție de a preveni o sarcină nedorită după consumarea actului sexual neprotejat. În plus, poate fi achiziționată de la orice farmacie fără prescripție medicală, ceea ce o face extrem de disponibilă pentru orice femeie care are nevoie de ea, sub rezerva verificării prospectului.



Autor: interviu de Luminita Iliescu

  1. Violeta Iordan
    20-12-2018 23:42

    Am luat ellaone azi pe seara și vreau să știu dacă îi face rău bebelușului meu


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe