Interviu cu Dr. Luminița Florea despre cauze și soluții pentru intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză, respectiv la lapte și la alimentele derivate din lapte constituie una dintre cele mai frecvente forme de intoleranță alimentara. Doamna Dr. Luminița Florea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice, ne-a raspuns cu generozitate si detalii la întrebările noastre despre această afecțiune.

1. Pentru cei care nu știu, ce este intoleranța la lactoză și care sunt cauzele care determina apariția ei?

Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă forma de intoleranță alimentară, pe care o întâlnim la circa 75% din populația lumii și la peste 17% dintre români. Ea se caracterizează prin incapacitatea organismului de a digera și a absorbi lactoza. Lactoza este zahărul natural din lapte, alcătuit din două zaharuri mai mici: monozaharidele galactoză și glucoza. Lactoza nu se poate absorbi la nivel intestinal sub forma sa complexa (dizaharid), astfel încât ea trebuie scindată în cele doua componente mai mici, sub acțiunea unei enzime numite lactază, prezentă în mod natural în sistemul nostru digestiv.

În cazul persoanelor care consumă produse ce conțin lapte sau alte produse cu lactoză și care suferă de un deficit de lactază, moleculele de lactoză rămân nescindate și nu pot fi absorbite. Lactoza trece în intestinul gros, unde va suferi un proces de fermentație sub acțiunea florei bacteriene și se va manifesta clinic prin simptome gastrointestinale.

2. Când e cazul să ne îngrijorăm și să ne adresăm medicului? Care sunt simptomele?

Simptomatologia poate fi diferită de la o persoană la alta. Dacă lactoza ajunge să fermenteze în intestinul gros, fermentația bacteriană a moleculelor de lactoză în intestinul gros conduce la apariția unor simptome precum: senzația de plenitudine, meteorism, dureri abdominale colicative. În plus, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, consumul de produse cu lactoza poate provoca diaree. Mai mult, absorbția scăzută a glucozei în intestinul subțire poate induce temporar o stare de hipoglicemie și oboseală. Simptomele debutează, de obicei, într-un interval de 30 de minute până la 2 ore de la consumul alimentelor care conțin lactoză. Severitatea simptomelor depinde de mai mulți factori: toleranța individuală, rata de digestie, vârsta, grupul etnic. Dacă aceste simptomele apar frecvent, este cazul să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect.

3. Ai voie să elimini produsele lactate din dieta zilnică fără consiliere medicală?

Consumul redus - voluntar, din motive de disconfort digestiv real - de lapte din alimentația unei persoane, cauzat de intoleranța la lactoză, nu implică automat o scădere a consumului de produse lactate derivate care pot avea o toleranță digestivă mai bună decât laptele clasic. Multe studii recente au arătat că iaurtul poate fi o sursă foarte bună de calciu pentru cei cu intoleranță la lactoză, deși conține cantități destul de mari de lactoză. Exista dovezi în privința culturilor bacteriene folosite la prepararea iaurtului că acestea produc lactaza necesară digestiei. De asemenea, consumul de lapte fără lactoză previne disconfortul digestiv și, în același timp, îi permite organismului să își asigure necesarul de calciu și de vitamina D.
O restricționare totală a laptelui și a produselor lactate poate duce la o scădere importantă a aportului de calciu în organism. Sistemul osos poate fi afectat pe termen lung din cauza deficitului de calciu și a vitaminei D, dezvoltându-se afecțiuni precum osteopenia și osteoporoza și crescând, în acest fel, riscul apariției fracturilor. Vitamina D are un rol binecunoscut în combaterea infecțiilor, în asimilarea calciului și în menținerea unui sistem imunitar sănătos. Deficitul de vitamina D se asociază cu scăderea imunității și cu o predispoziție pentru apariția obezității și a bolilor de tip consumptiv, printre care cancerul (de sân, de tub digestiv).

5. Atunci când eliminam produsele lactate din alimentație, ar trebui suplimentat aportul de calciu și vitamina D?

Eliminarea produselor lactate din alimentatie impune găsirea, în primul rând, a unor surse alimentare alternative de calciu și vitamina D:  sardine, broccoli, conserve de peşte cu oase, gulii, frunze verzi, salate, patrunjel – pentru calciu, respectiv: ficat, gălbenuș de ou, toate categoriile de pește (în special cel gras) pentru vitamina D.

În cazul în care alimentar nu se poate asigura o diversitate alimentară care să dea un echilibru corect al balanței calciului și vitaminei D în organism (nivelele serice ale calciului și vitaminei D să fie menținute în limite normale), se apelează și la adăugarea unor suplimente medicamentoase de vitamine și minerale specifice.

6. Cum poate fi diagnosticată intoleranța la lactoză?

Există multiple moduri de a depista dacă o persoană este intolerantă la lactoză:

  • Testul de toleranță la lactoză. Acesta presupune ingerarea unei doze de lactoză: dacă pacientul are o cantitate adecvată de lactază, glicemia va crește. În cazul unui pacient cu intoleranță la lactoză, glicemia nu va crește, deoarece lactoza nu este absorbită, fiind eliminată în colon si putând conduce apoi la simptomele enumerate mai sus.

  • Testul respirator (testul hidrogenului în aerul expirat). În cadrul acestuia, se estimează cantitatea de hidrogen în aerul expirat (emanată în cantitate sporită în cazul acestei afecțiuni) după ingerarea unei băuturi bogate în lactoză. Cantitatea de lactoză administrată se calculează în funcție de vârsta și greutatea persoanei respective. Întrucât metoda necesită timp și acuratețe, acest tip de test nu este recomandat pentru copiii mici.

  • Testul genetic (se poate realiza la orice vârstă) – acesta determină dacă există o predispoziție genetică pentru intoleranța la lactoză.

  • Testul acidității scaunului – un pH-ul al scaunului cu valoare mai mică de 5,5 semnalează un diagnostic pozitiv de intoleranță la lactoză.

  • Biopsia de mucoasă intestinală – fiind o metodă invazivă, care presupune o endoscopie digestivă, această metodă este utilizată mai rar.

  • Proba terapeutică presupune scoaterea treptata din meniu a alimentelor care conduc la intoleranță, pentru a se identifica astfel alimentul declanșator.

  • Odată depistată, vom trăi toată viața cu această intoleranță?

Persoanele care au deficiență de enzima lactază au doar posibilitatea de a minimiza simptomele intoleranței la lactoză pentru că nu există un tratament care vindecă definitiv această afecțiune.

7. Cum se tratează intoleranța la lactoză, există tratamente sau medicamente care să trateze această boală?

Ameliorarea calității vieții persoanelor cu intoleranță la lactoză se face:

1. Prin reducerea consumului de produse lactate cu lactoză sau de alte produse care conțin lactoză

2. Prin introducerea în dietă a produselor cu conținut foarte redus de lactoză (de exempu, laptele fără lactoză).

3. Prin adăugarea, în prealabil, a lactazei – preparat farmaceutic – în produsele lactate obișnuite. Se produce astfel o reacție chimică accelerată de digestie a lactozei în exteriorul tubului digestiv, iar persoana respectivă va consuma un produs lactat cu lactoză parțial sau total digerată. 

8. Ce ar trebui să facă mamele care au un bebeluș diagnosticat cu această intoleranță?

Intoleranța congenitala la lactoză este o situație foarte rară, în care copii se nasc cu inabilitatea de a digera lactoza din produsele lactate, inclusiv cea din laptele matern. În general, copiii se nasc cu enzima lactază, iar pe măsură ce cresc și sunt înțărcați, cantitatea de lactază produsă în intestinul subțire scade. Acesta este și motivul pentru care cel mai frecvent intoleranța la lactoză începe să apară la  vârsta de 3-4 ani.

Intoleranța secundară la lactoză apare secundar afectării mucoasei intestinale în cursul unor boli acute, infecțioase (gastro-enterită acută, parazitoze intestinale sau în boli cronice - boala celiacă, boala Crohn), precum și după unele tratamente medicamentoase (de exemplu, după un tratament cu antibiotice). Este o forma de intoleranță de obicei tranzitorie, reversibilă (4-8 săptămâni), toleranța la lactoză reaparând după repararea mucoasei intestinale.

Se recomandă excluderea laptelui și a produselor lactate din alimentație sau, eventual, consumul unor cantități minime pentru care nu apar simptome digestive. Pentru nou-născuți și copiii mici există formule de lapte praf fără lactoză. Acestea se pot recomanda chiar și preventiv, atunci când copiii trec printr-un episod de diaree de natura infecțioasă, deoarece în infecții se produce o afectare a mucoasei intestinale și, implicit, o scădere a enzimei lactază (intoleranță secundară), iar administrarea în continuare a unei formule simple de lapte, va întreține diareea.

9. Ce ar trebui să facă femeile aflate la menopauză care au intoleranță la lactoză?

Trebuie subliniat faptul că este foarte important ca femeia să-și asigure necesarul zilnic de calciu, mineral esențial pentru sănătatea oaselor odată cu apariția menopauzei. Se aplică soluțiile valabile pentru orice adult cu intoleranță la lactoză: evitarea, pe cât posibil, a produselor care conțin lactoză, înlocuirea lor cu produse fără lactoză (de exemplu, laptele fără lactoză - acesta este identic din punct de vedere nutrițional cu laptele obișnuit, însă conține 0% lactoză, pe când în laptele obișnuit întâlnim circa 4% lactoză) sau adăugarea anterioară a produsului farmaceutic lactază în produsele lactate obișnuite. De asemenea, persoanele intolerante la lactoză pot consuma surse de calciu alternative celor lactate: sardine, broccoli, conserve de peşte cu oase, gulii, frunze verzi, salate, pătrunjel.

10. Ce se întâmplă dacă nu este depistată la timp, ce complicații și riscuri ar putea apărea?

În funcție de forma de intoleranță la lactoza, de vârsta persoanei la care apare (nou-născut, copil, adult sau vârstnic) și de severitatea simptomelor, se descriu diverse complicații, mai ales dacă diagnosticul întârzie. O complicație severă la copii este determinată de intoleranța congenitala (foarte rară) și afectează creșterea și dezvoltarea normală a copilului – fenomen de malnutriție secundar diareei trenante specific acestei afecțiuni. O altă complicație este fenomenul de deshidratare la copil, care este cu atât mai sever cu cât vârsta copilului este mai mică și care necesită, de cele mai multe ori, spitalizare pentru refacerea pierderilor hidrice și electrolitice. Malnutriția apare rar, doar atunci când se întârzie diagnosticul de intoleranță la lactoză și nu se instituie o dietă corespunzătoare.

Osteopenia și osteoporoza sunt complicații determinate de o dietă din care au fost excluse produsele lactate și sunt, în general, tipice adolescenților și adulților. Aceste situații impun o suplimentare cu calciu și/sau vitamina D (obligatoriu sub controlul calcemiei și al nivelului de vitamina D), alături de o dietă corespunzătoare.


Autor: interviu de Luminita IliescuAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Dar de primăvară

Deşi, calendaristic, primăvara a sosit, este destul de frig în dimineaţa aceasta de martie cu un vânt tăios ce pătrunde prin haine. Este aproape ora 9 şi oamenii aleargă spre serviciu sau fieca... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot