Sărbătorim 29 de ani de la prima victorie a celulelor stem!

Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în întreaga lume, procentul celor care apelează la o bancă de celule stem fiind din ce în ce mai mare. Povestea a început în anul 1988, când Matthew Farrow, un copil de 5 ani din Carolina de Nord, a fost tratat cu ajutorul celulelor stem din cordonul ombilical al surorii sale, de anemia Fanconi, o boală necruţătoare care provoacă deces dacă vârsta pacientului este până în 30 de ani.

Reuşita de acum 29 de ani a extins aria tratamentelor cu ajutorul celulelor stem din cordonul ombilical. De aceea, procentul familiilor care aleg să recolteze celule stem copiilor la naştere este în continuă creştere. Graţie tehnologiei avansate şi a calităţii procedurilor, Baby Stem este partener Seracell în România, banca de celule stem care face parte din categoria restrânsă a celor care au obţinut acreditarea GMP (Good Manufacturing Practice), una dintre cele mai importante  certificări din domeniul prelucrării şi stocării probelor biologice”, a explicat Elena Antofie, Business Development Manager Baby Stem.

Ce este anemia Fanconi

Anemia Fanconi este o afecţiune recesivă familială autozomală care apare din cauza fragilităţii cromozomului, care este, în general, asociată cu diferite anomalii congenitale şi hematologice. Aceasta poate fi moştenită.

Anemia Fanconi apare în primii 10 ani de viaţă, iar până la vârsta de 30 de ani a pacientului poate fi fatală. Potrivit studiilor, exista 15 gene anormale care provoacă aceasta anemie, cea mai comună fiind cea care determină cancerul mamar (BRCA2).  Anemia Fanconi poate dezvolta anemia aplastică în cazul copiilor, anomalii congenitale, leucemie şi alte tipuri de cancer.

Ce s-a întâmplat acum 29 de ani

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical (CB) a fost efectuat în 1988 în cazul unui pacient cu anemie Fanconi. Donatorul a fost sora sa cu  HLA identică. CB a fost colectat şi crioconservat la naştere. Transplantul a avut succes şi pacientul este în prezent în viaţă şi fără boli.

La momentul primului transplant, puţini ştiau despre proprietăţile biologice ale celulelor stem din cordonul ombilical,  acest transplant fiind posibil datorită lui HE Broxmeyer şi EA Boyse, care au studiat conţinutul celulelor progenitoare din CB şi al lui AD Auerbach, care a realizat diagnosticul prenatal de anemie Fanconi.

Sângele ombilical este o sursă alternativă de celule stem hematopoietice pentru pacienţii cu afecţiuni hematologice care pot fi vindecaţi prin transplant de celule hematopoietice.

De atunci până în prezent...

În urma acestui succes timpuriu, alţi cercetători au extins activitatea prin tratarea altor fraţi HLA-potriviti folosind celule stem din cordonul ombilical, de cele mai multe ori pentru leucemie. Acest tratament nu numai că a funcţionat, dar a avut avantaje în ceea ce priveşte transplantul de măduvă osoasă, incluzând şi rate mai scăzute ale bolii acute grefa-versus-gazda, o complicaţie a transplantului în care celulele donatoare atacă destinatarul.

Cercetătorii sunt de părere că sângele din cordonul ombilicar poate fi folosit pentru tratarea unui număr mare de boli. Transplantul de celule stem  din cordonul ombilical a salvat deja viața multor pacienți cu anumite tipuri de cancer și boli hematologice.

În prezent, transplantul cu celule stem din cordonul ombilical este un tratament de succes, acesta, conform statisticilor,  oferă rezultate uimitoare în cazul a peste 80 de boli standardizate. Printre acestea se număra diferite tipuri de cancer,  boli sanguine, deficienţe imune, leucemii, anomalii moştenite ale globulelor roşii, boli hematologice, dar şi  diferite tipuri de limfoame Hodgkin sau non – Hodgkin.

Cercetătorii sunt într-o permanentă căutare a modalităților de extindere a utilizării celulelor stem.  În momentul de față se desfășoară un studiu clinic pentru tratarea copiilor cu paralizie cerebrală cu celule stem din sângele din cordonul ombilical propriu recoltat la naștere. Un studiu anterior a demonstrat că metodă este sigură și în prezent se cercetează eficacitatea acestui tratament. Eficacitate demonstrată şi de Universitatea DUKE din Durham, Carolina de Nord/ Statele Unite ale Americii, aceştia au efectuat un transplant pentru o fetiţă de 1 an, care suferă de paralizie cerebrală, proba eliberată de către partenerul Baby Stem, Seracell în data de 06.12.2016. Sângele din cordonul ombilical pe care părinţii au ales să îl stocheze cu partenerul Baby Stem, a fost utilizat în tratarea unor leziunii ale creierului.

Oferă-i  micuțului tău șansa de a duce o viață fără griji în ceea ce privește sănătatea, apelând la serviciile oferite de Baby Stem pentru recoltarea și stocarea celulelor stem. Partener certificat Seracell în România, Baby Stem pune la dispoziția clienților săi un kit de recoltare, asistență pe tot parcursul procesului și garanția calității germane.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Celebrează cu stil sezonul festiv cu ținutele de ocazie Marks & Spencer

  Începând cu petrecerea de Crăciun de la birou și terminând cu mesele delicioase în familie, Marks & Spencer ți-a pregătit selecția de outfituri perfecte pentru sezonul festiv! Indiferent d... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot