Tot ce trebuie să știi despre implantul dentar

Atunci când un dinte nu mai poate fi salvat, singura soluție este extracția acestuia. Ce soluții ai pentru acoperirea locului rămas liber în urma extracției dentare? Răspunsul îl primim de la medicii stomatologi de la Clinica New Dental București.

Implantul dentar este soluția miraculoasă care a venit în sprijinul somatologiei. În România a adus o mare schimbare, dat fiind faptul că, potrivit statisticilor, 70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali, iar dintre aceştia 30% şi-au pierdut toţi dinţii. În urmă cu 15 ani, după o extracție, primul gând al medicului stomatolog era puntea care presupune ”sacrificarea” a doi dinți vecini pentru a realiza o lucrare mai mare care să acopere și dintele lipsă. Acum această soluție nu mai este printre primele opțiuni de tratament, dintele extras fiind înlocuit cu un implant.

Ce este un implant?

Implantul dentar este un șurub din titan, care se inserează în os și căruia, după integrare, i se aplică un bont și o coroană. Astfel, implantul înlocuiește dintele natural și se comportă ca acesta. Există și situații în care pacientul nu este candidatul ideal pentru implant, cele mai importante cauze sunt cele legate de boli sistemice, afecțiuni osoase. Implantul dentar este contraindicat când pacientul suferă de diabet insulino-dependent, reumatism poliarticular acut, infecții sistemice trenante, leucemie, afecțiuni cardiace grave, infarct miocardic până în 6 luni, tumori maligne active, afecțiuni osoase grave, tratament cu bisfosfonați, boli psihiatrice severe.

De cele mai multe ori intervenția pentru inserarea implantului dentar se realizează cu anestezie locală, în ambulatoriu, fără internare. Dacă implantul este în zona estetică, se poate realiza un dinte provizoriu, însă atunci când implantul este într-o zonă mai puțin vizibilă nu se aplică dinte provizoriu. Integrarea unui implant durează de la 6 săptămâni până la 6 luni, în funcție de tipul de implant și de calitatea osului în care acesta a fost inserat.

Pentru a alege dimensiunea implantului, pacientul efectuează un computer tomograf, o analiză radiologică mai amănunțită, care prezintă secțiuni apropriate ale osului de unde medicul poate deduce lățimea și înălțimea osului și distanța până la diferite formațiuni anatomice importante, cum ar fi sinusul maxilar sau canalul mandibular. În cazul în care oferta osoasă este precară, înainte de inserarea implantului sau chiar în timpul inserării implantului se poate recurge la adiție osoasă. Augmentarea osoasă se efectuează prin diverse tehnici, de cele mai multe ori osul adiționat este fie os sintetic, os bovin, os cabalin, os uman sau un transplant autolog.

Există nenumărate firme producătoare de implant dentar, unele mai noi, altele cu tradiție. Această piață este în continuă evoluție, studiile continua, de la an la an ele devin mai performante.

În afară de situația în care un dinte extras este înlocuit cu un implant, există și situații când pacientul se prezintă cu edentație totală sau subtotală, însemnând că are lipsă ori toți dinții ori majoritatea dinților naturali, caz în care diverse structuri protetice (proteze mobile sau mobilizabile) se aplică pe suport mixt, atât pe implant cât și pe creasta edentată. Pe înțelesul tuturor, putem spune ca de la minim 2 implanturi în sus putem fixa o proteză, putem să o stabilizăm, astfel încât calitatea vieții pacientului și confortul acestuia să fie net sporite.

Implantul trebuie inserat cât mai rapid după extracție sau după vindecarea primară care urmează acesteia. Dacă trec mai mulți ani de la extracție până la inserarea implantului, situația clinică devine mai dificilă, dinții vecini migrează, osul postextracțional se atrofiază și tot tratamentul devine mai complicat.

După realizarea coroanei care se aplică pe implant, pacientul nu trebuie să aibă o grijă specială doar pentru că are un implant, el trebuie să își întrețină igiena cavității bucale ca și înainte, cu periaj de două ori pe zi, cu o vizită la medicul stomatolog o data la 6 luni pentru control și igienizare.

Despre Clinica New Dental

Clinica New Dental oferă tratamente complete în domeniul stomatologic, într-un mediu plăcut și prietenos cu un personal profesionist și o varietate de servicii de înaltă calitate și de ultimă oră, precum estetică dentară, implantologie, odontoterapie, endodonție, parodontologie, pedodonție, protetică dentară, ortodonție, chirurgie oro-maxilo-facială și estetică facială.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

In lipsa ta mi se cam intampla o gramada de viata

Text de Diddle Did. Foto: Pictura de Stefania Nistoreanu Te-ai trezit si tu sa ma suspectezi ca nu-mi imaginez cum vor sta lucrurile. Lucrurile stau mereu la fel, oricat incercati voi sa le schi... Citeste tot

Nu am fost niciodata un om bogat!

Nu am fost niciodata un om bogat – in bani – zic! Am avut perioade cind am cistigat mai bine decit restul lumii, dar nu  atit de multi pe cit s-a spus! Nu am masina, nu am bani in cont , nu am casa – ...Citeste tot

Les Absolus d'Orient by Guerlain, inspirația unui parfumier de excepție

Thierry Wasser, ca si ceilalti parfumieri ai casei, calatoreste in cele mai indepartate colturi ale lumii pentru a descoperi cele mai pretiose materii prime, pe care sa le foloseasca in orchestrarea p... Citeste tot

Gelozie, da’ cu acte în regulă

Sunt om – mai rău, sunt femeie – şi pot înţelege toate nuanţele oneste ale geloziei. Pentru că le-am trăit, pentru că au săpat des şi adânc în mine, pentru că mi-au consumat multe extraverale şi minut... Citeste tot

NIG de vorbă cu Alina Emandi, creator bijuterii

Ca orice altă femeie, sunt o mare admiratoare de bijuterii;  frumuseţea care ne-a fost dăruită de natură poate fi oricând oglindită, intensificată, definită de bijuterii şi machiaj. Am descoperit... Citeste tot

Eu am omorat tipul din filme

Ma plimbam, ieri, printr-o librarie si mi-a sarit in ochi concitadinul Bogdan Stoica (in marime naturala, din carton) impreuna cu noua sa carte, "Tipul din filme nu exista". Promit s-o citesc, desi ti...Citeste tot

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

O călătorie mai specială printre gusturi și arome

Rețete de la mama de-acasă

De astă dată, în loc ... Citeste tot