Chestionar online: Unul din patru tineri din România a apelat la pilula contraceptivă de urgență în ultimul an
Unul din patru tineri români cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a apelat cel puțin o dată, în ultimul an, la pilula contraceptivă de urgență, cunoscută și sub denumirea populară de „pilula de a doua zi”, arată rezultatele unui chestionar online organizat de platforma Planifică Neprevăzutul.
„Rezultatul obținut în urma chestionarului este unul pozitiv și arată faptul să majoritatea tinerilor sunt informați cu privire situațiile în care să apeleze la contracepția de urgență. Prin platforma Planifică Neprevăzutul, facem eforturi să informăm corect tinerii cu privire la metodele contraceptive și ne bucurăm să constatăm că mare parte dintre ei știu deja ce au de făcut. Dar întotdeauna e loc de mai bine, așa că vom continua munca noastră de conștientizare a tinerilor”, declară Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro
Mini-sondajul cu variante multiple de răspuns adresat tinerilor arată că, în ultimul an, 19,7% din respondenți au utilizat pilula de urgență o singură dată, în vreme ce 5,6% dintre ei au apelat de două ori la această metodă. Totodată, 60,9% la sută dintre participanții la mini-sondaj au declarat că, deși sunt activi sexual, nu a fost nevoie să apeleze la metoda contraceptivă de urgență, în vreme ce 13,8% au declarat că sunt virgini.
Și la alte întrebări, adolescenții și tinerii români au răspuns corect în proporție mare. Astfel, la întrebarea „Când trebuie administrată, în mod ideal, pilula de urgență”, 98% au dat răspunsul corect, respectiv „Cât mai repede posibil de la producerea „accidentului”. 98,7% la sută dintre ei au răspuns corect și că „pilula de urgență se poate lua atunci când apare un accident precum ruperea prezervativului”. Totuși, 25,3% dintre ei au mai menționat în acest caz situația în care „prezervativul este expirat”, iar alți 28,7% - „partenerul nu vrea să folosească prezervativul”.
La întrebarea „Când nu este recomandată folosirea contracepției de urgență, 77% au răspuns corect, respectiv „în cazul în care partenera este însărcinată”, în vreme ce 53% dintre respondenți au menționat cazul în care ”partenera a mai folosit pilula de a doua zi în urmă cu o săptămână”, iar 9,5% - „dacă au trecut 15 ore de la producerea „accidentului”.
Vârsta minimă pentru folosirea pilulei, mai puțin cunoscută
97% dintre tinerii chestionați cunosc faptul că pilula de urgență se poate achiziționa din farmacii. Totuși, doar 49,4% cunosc vârsta minimă la care poate fi folosită această metodă, respectiv 16 ani. Totodată, doar 28% dintre respondenți cunosc faptul că partenera trebuie să administreze un al doilea contraceptiv de urgență în cazul în care apare diareea în primele 3 ore de la administrarea comprimatului. Totodată, 23,7% dintre tinerii chestionați afirmă, în mod eronat, că este bine să administreze un al doilea comprimat dacă partenera vrea să fie sută la sută sigură că este protejată.
„Rezultatele chestionarelor reprezintă un feedback important pentru noi, pentru că astfel putem observa unde există unele confuzii și putem insista să comunicăm pe aceste teme. În egală măsură, arată care este importanța apartenenței la o comunitate care îi ajută pe tinerii de toate vârstele să pună întrebări la care primesc răspunsuri competente, confidențiale, fără teama de a fi judecați sau greșit înțeleși”, subliniază expertul platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.
Sondajul privitor la cunoștințele despre metoda contraceptivă de urgență ale tinerilor din România, cititori ai platformei Planifică Neprevăzutul, a fost realizat în luna martie 2022, prin folosirea unui chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei. La întrebările chestionarului au răspuns 3240 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, din mediul urban (75.6%) și rural (24.7 %).
Autor: BoncafeStyle