Tinerii din România și sexul: se tem de riscuri, folosesc contracepția de la prima experiență și discută problemele cu prietenii, în detrimentul familiei

64% dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive, iar 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online realizat de platforma de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro. Peste 50% dintre ei mărturisesc că se tem de posibilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, în cazul contactelor neprotejate.

Despre temeri, primul act sexual și cele mai bune surse de informare

Potrivit unui chestionar online, realizat de platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro, în perioada iulie – septembrie a.c., la care au răspuns peste 1.200 de respondenți din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, tinerii se simt informați cu privire la metodele contraceptive (64%) și mărturisesc că au ales să se protejeze chiar de la primul act sexual (68%).

De altfel, 53% dintre participanții la studiu au declarat că le este frică de contractarea unor boli cu transmitere sexuală mai mult decât orice altceva, inclusiv de eventualitatea apariției unor sarcini nedorite (47%), motiv pentru care aleg să folosească diverse metode de contracepție. Cu toate acestea, doar 25% dintre aceștia au declarat că nu au avut niciodată contacte sexuale neprotejate.

Potrivit sondajului, 70% dintre tineri consideră că este normal să meargă, anual, la medicul specialist, pentru controalele de rutină, în timp ce 30% dintre ei cred că vizita la doctor ar trebui să aibă loc în momentul în care se confruntă strict cu o problemă sexuală.

Totodată, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre chestionați spun că apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale, doar 29% adresându-se familiilor. Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt teama de a nu crea situații stânjenitoare pentru ei și pentru membrii familiei (75%), dar și teama de a nu fi criticați pentru deciziile luate (25%).

Tinerii sunt tot mai curioși și devin bine informați cu privire la viața sexuală, precum și la metodele de contracepție. Accesul la numeroasele surse de informare, în special cele online, îi ajută în acest sens. Subliniem, însă, importanța majoră a controalelor la medicul specialist, fie ele și de rutină. Tinerii, în special cei activi sexual, trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor să aibă grijă de propria sănătate. Nevoile și problemele lor sunt diferite, nemaivorbind despre varietatea metodelor de contracepție și ceea ce i se potrivește fiecăruia”, explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

Potrivit sondajului, 66,5% dintre participanți au declarat că și-au început viața sexuală după vârsta de 16 ani, considerând acest lucru ca fiind un pas firesc în evoluția personală (92%), în vreme ce 75% dintre ei au recunoscut că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale și până în prezent. Chiar și în aceste condiții, 90% au declarat că nu s-ar simți pregătiți să devină părinți și 44% ar apela la avort.

De cealaltă parte, 63% dintre tinerii participanți la studiu, care nu și-au început încă viața sexuală, au declarat că se tem de prima experiență, în timp ce 37% dintre ei sunt nerăbdători ca aceasta să aibă loc. 98% dintre tineri spun că vor decide să facă acest pas atunci când se vor simți pregătiți, din punct de vedere fizic, dar și emoțional, iar pentru 85% dintre aceștia este esențial să cunoască toate riscurile la care s-ar putea supune, înainte ca primul act sexual să aibă loc.

În cazul respondenților virgini, teama riscului de sarcină este mai mare (55,5%) decât cea a contractării unor boli cu transmitere sexuală (44,5%), precum și faptul că pot ajunge să sufere, în cazul în care relația cu partenerul respectiv nu va funcționa (62%). Mai mult, nici acești tineri nu aleg să discute cu părinții despre curiorizitățile lor în materie de sex (31%), preferând să abordeze aceste subiecte mai degrabă cu persoane străine (69%) decât cu familia.

Tinerii cred în continuare în mituri

La capitolul mituri legate de contracepție, tinerii români nu stau foarte bine:

  • 38% dintre cei care și-au început viața sexuală consideră că anticoncepționalele cauzează dezechilibre hormonale, acest mit fiind mult mai răspândit printre virgini (62%).

  • 36% dintre cei care și-au început viața sexuală sunt de părere că prezervativele reduc plăcerea actului sexual și 25% cred că bărbatul poate să controleze perfect momentul ejaculării. În plus, 30% dintre respondenți spun că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă bărbatul se retrage la timp.

  • Peste 90% dintre respondenți știu că o femeie poate rămâne însărcinată de la primul contact sexual, dacă nu folosește o metodă contraceptivă sigură, dar 20% dintre ei sunt de părere că o femeie este protejată dacă face sex în timpul menstruației.

  • 93% dintre cei activi sexual știu cum se folosește pilula de a doua zi (doar în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat, cât mai curând cu putință și nu mai târziu de 72 ore), pe când 20% dintre virgini nu au fost de acord cu această afirmație. Chiar și în aceste condiții, 57% dintre tinerii activi sexual au fost de acord că pilula de a doua zi se ia de maxim două ori într-un an.

Sondajul despre ce știu tinerii români despre sexualitate a fost realizat în perioada 17 iulie – 11 septembrie a.c., prin folosirea unui chestionar online pe platforma PlanificaNeprevazutul.ro. La întrebările chestionarului au răspuns peste 1.200 de tineri din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, preponderent din mediul urban (57%).


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Sprâncene fără cusur ca la salon

Sprâncenele definesc conturul și expresivitatea feței, forma lor influiețează armonia și fizionomia întregului chip, de aceea este necesar să ai mereu cele mai frumoase și bine-definite sprânc

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot