Viasat Explore difuzează seria în premieră Marele Zid Chinezesc cu Ash Dykes

Noua serie de documentare în șase părți de la Viasat Explore, Marele Zid Chinezesc cu Ash Dykes ne invită într-o călătorie cu adevărat unică pentru a descoperi o altă perspectivă asupra uneia dintre cele mai impresionante construcţii ridicate de om de-a lungul istoriei.

Sportivul extrem britanic de renume mondial, Ash Dykes pornește într-o aventură impresionantă pentru a explora una dintre cele mai emblematice structuri ale lumii, Marele Zid Chinezesc, lung de 21.000 km.

Pe parcursul călătoriei de două luni și jumătate, incluzând parcurgerea unor zone extreme cu vârfuri înzăpezite și deșerturi nesfârșite deopotrivă, Dykes va explora istoria și moștenirea acestei minuni antice și va întâlni o mulțime de oameni care sunt conectați, într-un fel sau altul, de Marele Zid Chinezesc.

De ce se anunță o aventură deosebită? Născut în Țara Galilor, Ash Dykes a făcut istorie prin trei recorduri mondiale diferite: el a fost primul om care a mers pe toată lungimea râului Yangtze, de la izvor până la gura lui, finalizând astfel o călătorie de 6.300 km care a durat 352 de zile, în care a întâmpinat situații devastatoare, furtuni și alunecări de teren, dar și întâlnirea plină de adrenalină cu un urs sălbatic.

A devenit primul om care a traversat Mongolia pe jos, fără niciun ajutor. Pe parcursul drumului de 2.400 km, care a durat 78 de zile, a traversat Munții Altai și Deșertul Gobi, singurul său însoțitor fiind o remorcă cu roți pe care a tras-o după el, încărcată fiind cu tot ce avea nevoie pentru a supraviețui. Pin urmare, Dykes cunoaște o provocare atunci când vede una, iar explorarea Marelui Zid Chinezesc va fi cu siguranță una pe măsura eforturilor sale anterioare.

Această structură, vizibilă din spațiu, ascunde încă multe mistere. Mulți oameni cred că a fost construită de dinastia Ming acum 600 de ani. Secțiunile cu zidăria distinctivă și turnurile de veghe sunt într-adevăr opera lor, dar există părți din Marele Zid care au fost construite cu mii de ani în urmă.

Unul dintre acestea este Zidul Chu din provincia Henan, care este cea mai veche parte a Marelui Zid, datând de 2.700 de ani. Acest zid nu a fost construit cu cărămizi, ci cu tot felul de materiale din zonă: pietre și pământ, folosind în același timp și morfologia zonei – creste muntoase, stânci și altele. Până acum, au fost excavați 380 de km din zidul Chu, dar arheologii estimează că ar putea avea o lungime de până la 500 de km și secțiuni înalte chiar și de zece metri.

Există o secțiune a Marelui Zid de 14 metri înălțime, iar altitudinea sa cea mai mare se află la 1.439 de metri, la aproximativ 80 km de centrul Beijingului. Cu toate acestea, există două secțiuni care de atunci au fost scufundate - una dintre ele cu mai puțin de 50 de ani în urmă. Construită între 1368 și 1644 pentru a separa China centrală de granița de nord, o parte a secțiunii Xifengkou a fost scufundată în 1975, când un râu din apropiere a fost îndiguit pentru a crea un rezervor artificial pentru a alimenta orașul Tianjin din apropiere cu apă.

Se spune că peretele alunecă sub apă sub forma unui dragon uriaș alunecând în aval, doar pentru a reapărea pe cealaltă parte. Rezervorul a fost deschis în 2018 pentru cei mai curajoși scafandri, deoarece temperatura apei de jos este adesea de până la 5 grade Celsius, mai ales în punctele în care peretele se extinde până la o adâncime de 60 de metri. Vom descoperi, totuși, dacă Dykes reușește să se scufunde cu succes în rezervor.

Râul Galben, numit după cantitățile mari de loess galben din el, este al doilea cel mai lung râu din China, cu 5.500 km, și de mii de ani este una dintre cele mai importante resurse naturale ale țării, iar valea sa este considerată locul de naștere al Chinei antice. Râul Galben curge printr-o mare parte a țării, dar traversează Marele Zid Chinezesc într-un singur punct, lângă un mic și îndepărtat sat de pescari numit Old Cow Valley.

Râul Galben este adesea menționat de chinezi drept Râul Mamă, despre care oamenii din Old Cow Valley cred că este locul unde se întâlnește cu Zidul Tată pentru a-l îmbrățișa și a se iubi.

Există multe poezii și povești despre Marele Zid, a cărui valoare turistică a fost cu adevărat recunoscută doar în ultimii ani. Mii de oameni din China lucrează la conservarea și restaurarea sa, astfel încât, în deceniile următoare, și mai mulți oameni să poată vedea această structură fantastică, deja vizitată de milioane de turiști.

Promo documentar poate fi urmărit aici: https://youtu.be/ZYsVLgOMf6k


Autor: BoncafeStyle



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe