Cele mai noi articole din categoria Credo

 1 2 3 >  Ultima ›

Părintele Vasile Ioana, în fața publicului, la Sala Rapsodia

Luni, 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Rapsodia, conferința-dialog  „De la Iertare spre Vindecare” îi aduce în fața publicului pe Părintele Vasile Ioana alături de Dr. Cristian Manea, Psihoterapeut.

Conferința explorează în ce măsură iertarea reprezintă mai mult un proces decât un obiectiv, mai mult un drum decât o destinație. Complementaritatea dintre credință și psihoterapie poate aduce cele mai puternice instrumente de vindecare psiho-emoțională.

Minunile Cuvioasei Maici Parascheva

În fiecare an, la 14 Octombrie - sărbătoare numită în popor si "Vinerea Mare" - Ortodoxia românească prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasa Paraschiva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei, alături de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sfânta Cuvioasa Paraschiva a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, fiind născuta în Epivat, în Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol. A primit din familie o educaţie aleasa, iar fratele ei, Eftimie, a ajuns episcop la Madit.

Din tradiţie avem povestiri de multe minuni săvârşite d

Daruri de la Podravka pentru „Casa plină”

De cinci ani, undeva în țară, în satul Negreni, comuna Tătărăștii de Jos, județul Teleorman, un preot își împlinește misiunea pe care și-a ales-o, cu ajutorul Celui pe care îl slujește. Și al oamenilor.

Părintele Cristian Bogdan Danu este, pentru sufletele pe care le păstorește, mângâiere, vorbă bună, pâinea cea de toate zilele și unora acoperiș deasupra capului. Din ce are, din ce n-are, din ce primește de la cei care au și pot oferi și celor care n-au, părintele Danu are grijă ca zilnic să hrănească circa 100 de guri. Zilnic, din bucătăria

Sărbătoarea Sfintei Maria Mare: tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Pentru toţi creştinii ortodocşi, pe 15 august se sărbătoreşte Sfânta Maria Mare, zi în care se prăznuieşte „Adormirea Maicii Domnului“. Sărbătoarea vine după două săptămâni de post.

Tradiţia spune că de Sfânta Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei considerându-se că apoi sunt bune de leac.   Sărbătoarea este şi un moment important al calendarului viticol, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii.   Potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Internelor, nu mai

Schimbarea la Faţă a Domnului

În fiecare an, la 6 august, credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare care aminteşte de minunea de pe muntele Tabor, unde Iisus Hristos şi-a descoperit dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o, conforrm Sfântului Ioan Gură de Aur.

Muntele Tabor, locul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, se află în Galileea de Jos, la capătul de nord-est al Văii Iezreel, la 17 km depărtare de Marea Galileei şi 9 km de Nazaret, iar vârful cel mai înalt atinge 575 m deasupra nivelu

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului sau Ispasul

Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Credincioșii respectă astăzi cu sfințenie mai multe obiceiuri și tradiții.

Din secolul al IV-lea Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii.

Credințe și superstiții de Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai apreciați sfinți din calendarul creștin ortodox. El este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie.

Legenda Sfântului Gheorghe este una îndelung dezbătută și povestită din generație în generație. Acesta este prăznuit în fiecare an la 23 aprilie atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Catolică.

Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. Caracteristica esenţială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Luni, în Săptămâna Patimilor, se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de fraţii săi cu treizeci de arginţi. El este o preînchipuire a lui Hristos, care a fost vândut de Iuda. Acuzat de desfrânare, ajunge în temniţă. În urma tălmăcirii unor visuri, este scos din închisoare şi pus administrator peste tot Egiptul. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt era o prefi

Floriile, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim

Duminica Floriilor reprezintă intrarea Mântuitorului Isus Hristos în Ierusalim, unica dată când Fiul lui Dumnezeu a acceptat să fie aclamat drept Împărat.

Floriile au loc cu o săptămână înainte de Paşte, iar semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică pentru că, începând de luni, se intră în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.   În pictura bisericească şi în iconografie, Iisus Hristos este reprezentat intrând în oraş călare pe un măgar.   Iisus Hristos a fost &icir

De Buna Vestire este dezlegare la pește

În fiecare an, la 25 martie, prăznuim prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire sau popular Blagoveştenia (termenul slav corespunzător celui de Bunavestire). Este praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că va naşte pe Mesia (Luca I, 26-38). Ea a fost aşezată cu nouă luni înainte de naşterea cu trup a Domnului, adică la 25 martie.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte. O rețetă de plachie de crap găsiți pe Rețeta Boncafe!   Poftă bună!  Creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare


 1 2 3 >  Ultima ›

Blogurile BonCafe