Floriile, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim

Duminica Floriilor reprezintă intrarea Mântuitorului Isus Hristos în Ierusalim, unica dată când Fiul lui Dumnezeu a acceptat să fie aclamat drept Împărat.

Floriile au loc cu o săptămână înainte de Paşte, iar semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică pentru că, începând de luni, se intră în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
 
În pictura bisericească şi în iconografie, Iisus Hristos este reprezentat intrând în oraş călare pe un măgar.
 
Iisus Hristos a fost întâmpinat în Ierusalim cu frunze de palmier de discipoli şi locuitorii oraşului.
 
În această zi este dezlegare la peşte.

De Florii se sfinţesc, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie care se împart creştinilor. Preoţii le ţin în mână, cu lumânări aprinse, ca simbol al izbânzii vieţii asupra morţii.

Crengile de salcie amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim.
 
Creştinii împodobesc cu ele icoanele, uşile şi ferestrele.

În unele zone ale ţării, în biserică se sfinţesc crengile de salcie care au fost culese în ajun de copii, sub îndrumarea dascălilor.
 
Ramurilor le este atribuită putere protectivă şi tămăduitoare.
 
În ziua de Florii se scoate mărţişorul făcut cadou la 1 Martie şi se agaţă într-un măceş ori într-un pom înflorit.

În tradiţia populară, salcia, expresie a fertilităţii şi a regenerării ciclice a vegetaţiei, este un arbore sfânt, binecuvântat de Maică Domnului atunci când îşi căuta Fiul, pentru că s-a făcut punte peste apă, ajutând-o pe Fecioară să treacă răul.
 
Există credinţa că dacă te împărtăşeşti în Duminica Floriilor şi îţi pui dorinţe când te afli în faţa preotului, acestea se împlinesc.

Autor: BoncafeStyle



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe