Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi au intrat de luni în Postul Sfinţilor Apostoli sau Postul Simpetrului, care precede sărbătoarea comună a Sfinţilor Petru şi Pavel din 29 iunie. Sărbătoarea marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Simpetrului are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui e legat de data variabilă a serbării Paştilor.
 
Postul începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor şi ţine până în ziua de 29 iunie, inclusiv.
Dacă sărbătoarea cade miercurea sau vinerea, se face dezlegare numai la peşte şi untdelemn.
 
Despre vechimea acestui post există mărturii încă din veacul al IV-lea, când Sfinţii Părinţi îl numeau postul de vară sau al Cincizecimii.
Iniţial, postul Sfinţilor Apostoli era ţinut numai în lumea monahală, dar mai târziu s-a extins şi la credincioşii din lume.
 
Pentru a afla mai uşor cât va dura acest post într-un an se calculează câte zile sunt de la data Paştilor (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai (exclusiv).
 
Prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime şi care se revarsă în fiecare an peste Biserică la sărbătoarea Rusaliilor, împărtăşindu-se din ele şi credincioşii.

În Biserica Romano-Catolică postul este redus la o singura zi, respectiv ajunul sărbătoririii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, respectiv, 28 iunie.
 
Ziua de 29 iunie, denumită popular Sânpetru de vară, aduce cu sine o serie de tradiții şi obiceiuri. Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Se zice că,atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Autor: Boncafe Style



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe