Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul
Ziua Sfântului Ioan, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. In fiecare an, pe 7 ianuarie, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.
Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.
Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos.
Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta, erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe, care se va numi Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut.
Este o sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, astfel că, asemenea tuturor sărbatorilor mari, de Sfântul Ioan nu se spală, nu se lucreazî, nu se face curat. Mai mult, se spune ca pe 7 ianuarie e bine să… petreci. Cine nu se bucură in această zi va fi trist tot anul!
În ziua aceasta specială, enoriașii știu că au anumite restrictii de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăiune și obiceiuri.
Tradițiile arată că azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu. Se bea vin alb, sfințit întâi la biserică.
Azi de face pomenirea rudelor care au murti în condiții stranii și se serbează așa cunoscuta „Cumetria femeilor” (petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiența pentru viața de familie).
Obiceiuri în ziua Sfântului Ioan Botezătorul
- Casa se stropește cu Agheasmă;
- Trebuie să domine veselia;
- “Udatul ionilor”- se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați;
- „Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.
- In ziua Sfântului Ioan Botezătorul nu se stinge candela! Se spune că arde in această perioadă pentru a aduce bunăstare în familie, iar membrii să ia doar decizii ințelepte.
Autor: BoncafeStyle