Criza Crăciunului la români

La început, Crăciunul a fost pur şi simplu o sărbătoare. Mai mult decât sărbătoare nu poate fi nimic. Mai puţin, da. Când sărbătoarea a început să fie mai puţin, au apărut bradul împodobit cu globuleţe şi Moş Crăciun cel cu haină roşie cu glugă, cu sac cu daruri şi sanie trasă de reni.

Cu timpul, a devenit un fel de distribuitor de cadouri pentru toţi, indiferent de religie sau tradiţie culturală. Aşa că, toată lumea iubeşte un bătrânel voios şi ge­neros.

Satul nu a cunoscut şi nu cunoaşte nici astăzi aceste paliative. Nu are nevoie de ele. S-a mai schimbat şi el, dar nu de tot, mai este capabil de sărbătoare.
 
Criza sărbătorii a început la oraş. Iar oraşul este atât de divers... Îl populează mahalagiii, deşi cei adevăraţi au dispărut odată cu mahalalele. Risipiţi prin blocuri, falşii mahalagii continuă, atât cât mai pot, modelul unui Crăciun de altă dată, adică mese copioase şi curăţenie generală în toată casa. Sunt scoase paharele din vitrină. Peste faţa de masă, o folie de plastic şi risipă de mâncare şi băutură, adică: gustări din caşcaval, salam, măsline, icre, murături, ouă umplute, „salată bef”, sardele, jumări, şorici; sarmale, piftii, pilaf, fripturi, ciorbă; checuri, cornuleţe cu rahat, cozonac cu nucă, mac şi cacao, plăcinte; ţuici, şpriţ şi vişinată pentru doamne.
 
De asemenea, la oraş, îi regăsim pe funcţionarii care, după revoluţie, s-au diversificat. Avem acum funcţionarul de o stea, bugetar amărât, pe cel de două stele care lucrează la o firmă privată şi funcţionarul de trei stele care „funcţionează” în organisme internaţionale. Acesta din urmă este un ins cosmopolit, mare consumator al formulelor cul­turale mondializate. Toţi funcţionarii fac brad. Toţi cumpără cadouri. Intensitatea cu care este trăită sărbătoarea este invers proporţională cu banii cheltuiţi. Nu prea colindă. Pot să spun că nu colindă deloc.
 
Avem şi intelectuali. Dar nici cu ei nu e mai simplu. Avem intelectuali adevăraţi şi falşi intelectuali. Falşii intelectuali se poartă de Crăciun la fel cu funcţionarii de două stele şi cu mahalagiii. Baza este consumul - mâncare, băutură, brad, cadouri, televi­zor. Intelectualii adevăraţi se disting şi ei în funcţie de numărul generaţiilor de intelec­tuali pe care le au în urmă. Cei adevăraţi şi vechi perpetuează o reţetă de turtă dulce de la mătuşa Elise care era vieneză. Bradu-i brad, nu lipseşte, dar este supus unor subtile jocuri estetice: anul acesta îl împodobesc numai cu globuri albe, la anul, numai cu globuri roşii. Nu pun niciodată în brad vată sau bomboane în poleială. Cadourile se ambalează frumos, se fac cărţi cadou şi nimeni nu se supără. Copiii, şi uneori toată familia, colindă la pom.
 
Ar mai fi aristocraţii care, din nefericire, sunt pe cale de dispariţie. Bătrânii se duc unul câte unul, iar urmaşii lor, din nonconformism abandonează Crăciunul aristo­crat.
 
La antipodul aristocraţilor, se află parveniţii, adică proaspăt îmbogăţiţii. Ei provin din toate categoriile menţionate şi nu şi-au conturat încă un stil. Au câteva reguli, de pildă „big”şi „beautiful”, totul trebuie să fie mare şi scump. Nu se mai ating de „porcării”, şi nu concep Crăciunul fără icre negre, paté de fois gras, vinuri franţuzeşti dintre cele mai fine şi cea mai scumpă şampanie.
 
Pentru toţi însă, indiferent de categoria din care fac parte, există un Crăciun al străzii, anunţat încă din noiembrie de scenografia urbană, de muzica din magazine, de Moşii Crăciun care bântuie în tot felul de sco­puri comerciale.
 
Şi dacă va da Dumnezeu să ieşim din criza economică actuală, vor fi pe stradă şi mai mulţi Moşi, şi mai multe beculeţe colorate, delirul mediatic va fi uriaş, vom cumpăra zile în şir cadouri ca să umplem un gol din suflet, un gol mai mare decât sacul lui Moş Crăciun.
 
Dacă mă gândesc la ce ne aşteaptă, îndrăznesc să spun că stăm bine, pentru moment. Avem atâtea feluri de-a petrece Crăciunul, suntem o lume atât de amestecată, în care se petrec o sumedenie de lucruri adevărate.
 
Sărbători fericite!


Autor: ElyaAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe