O punte spre iubire

Aş vrea să fiu încadrată la genul neutru. Să nu mai fiu privită prin prisma genului - feminin - căruia îi aparţin. De fapt, n-aş vrea să fiu privită nici ca fată, nici ca băiat. Pentru că sunt mai mult decât „sexul” meu din buletin.

Pe vremuri, băieţii trimiteau fetelor pe care le plăceau scrisori de dragoste. Azi, puştii le dau gagicuţelor DVD-uri cu empetreiuri.
 
Pe vremuri, băieţii cereau permisiunea tatălui de fată s-o scoată la plimbare. Azi, fetele cer băieţilor să-şi scoată cu talent pantalonii.
 
Mai demult, tinerii făceau curte fetelor şi mergeau la peţit. Azi, ei merg la agăţat şi fac mofturi că nu vor cu prezervativ.
 
Într-o vreme, se purta cerutul de nevastă cu inel şi un genunchi îndoit, azi se poartă burţile la gură şi botez înainte de nuntă.
 
Suntem extrem de moderni, asta voiam să spun. Şi, desigur, am evoluat (avem nero-express), ne-am redefinit prejudecăţile (fata face primul pas) şi ne-am aliniat la trend (ca-n telenovele, unde cel mai jalnic mod în care piţipoanca vrea să-l fure pe Făt-Frumos e să-i producă un prunc, care iese voinic şi deştept în ciuda tuturor alcoolemiilor ilegale ale tatălui turmentat).
 
Şi totuşi, aş avea un asterix, o mică cerere în tot acest sistem post-modernist şi ultra-optimizat al societăţii actuale.
 
Aş vrea să-ţi pot cere numărul de telefon fără să mă bănuieşti că-ţi stric casa. Sau să ţi-l ofer pe al meu, fără să mă gândesc că te gândeşti că poate eu mă gândesc la ceva neortodox.
 
Aş vrea să te sun când mi s-a blocat volanul la maşină şi nu mai ştiu formula magică pentru antidot şi să ştiu că mă pot baza pe tine.
 
Aş vrea să mă chemi la film marţi seara şi să nu mă bănuieşti că merg în ideea că poate o ieşi ceva, iar eu să te iau la patinoar sau la un concert de Bach pentru că nu ai fost până acum. Şi e păcat pentru tine şi pentru copiii tăi pe care îi ai, sau îi vei avea.
 
Aş vrea să ne întâlnim în poveşti şi în sensuri de cuvinte, să râdem în parcuri şi să petrecem timp împreună. Se poate să te ador, să-mi placă mult mintea ta. Şi asta să nu însemne că te vreau în aşternutul meu. Sau în acea parte exclusivistă a inimii mele.
 
Prietenia dintre un bărbat şi o femeie poate exista, este un sentiment pur, minunat, şi numai uneori... o punte spre iubire.


Autor: Luminita Iliescu

 1. Coca
  07-11-2009 00:00

  Acum depinde ce intelege fiecare prin "prietenie". Daca intelegi sa iesi la o cafea o data pe saptamana si sa vorbesti banalitati, da, orice este posibil, poti fi prietena si cu XX si cu XY. Dar o prietenie autentica, din p. meu de v, presupune destanuiri profunde, expunerea unor trairi si sentimente care pot leza confortul afectiv al celui implicat mai mult, al celui care poate iubeste in taina, al celui care doreste si altceva... Daca nu-ti pasa de asta si conteaza numai sa-ti fie tie bine si sa ai cui "varsa" tot ce gandesti, traiesti, si simti, dp.asta de v prietenia e perfecta. Daca te gandesti insa si la ala/aia - ce o simti saracul/saraca daca te doreste (sau si mai grav, te iubeste!) si tu-i povestesti ce orgasme intense ai avut cu recenta cucerire..atunci incepi sa te cenzurezi in destainuri... Prietenia autentica se bazeaza in mod paradoxal, consider eu, pe un soi de detasare afectiva care sa excluda orice tip de emotie erotica, orice pornire catre a pretinde-constient sau nu-exclusivitate a sentimentelor celuilalt. Fara asta e amagire, totul e ori un preludiu al unei relatii de iubire-caz fericit, ori o lunga si greu de suportat agonie sufleteasca a celui care simte mai mult sau mai altfel.
 2. oarecare
  07-11-2009 00:00

  Citind comentariile mi-am amintit de "Frumoasa si bestia"
 3. lumi
  07-11-2009 00:00

  ai dreptate, oarecare, exista si varianta asta!
 4. algocalmin
  07-11-2009 00:00

  teoria ca teoria, da' practica ne omoara! A incercat/experimentat cineva o astfel de prietenie? Nu doresc a deranja pe nimeni: discutam vorbe. Realitatea e cu muuuult mai complexa. Prietenia in cauza are sanse doar pe termen scurt, din pacate. Vrei au ba, mai devreme sau mai tarziu, pierzi detasarea si incepi sa vibrezi. Ca sa contrazici statistica va trebui sa te indepartezi la timp. Da, sa fugi de ea/el si de ceea ce simti, pentru ca prietenia dintre un barbat si o femeie sfarseste, statistic, in pat. Se termina, ia sfarsit, inceteaza, dispare. Incercati, nu ascultati la altii :)
 5. Coca
  07-11-2009 00:00

  Elya, nu cred in prietenia dintre un barbat si o femeie. Nici macar atunci cand sunt un cuplu sudat. Tensiunea erotica inevitabila dintre doi oameni de sex opus, care se admira reciproc pentru diverse lucruri, limiteaza inevitabil orice acces catre sinceritatea frusta, atat de cautata intr-o prietenie autentica.
 6. elya
  07-11-2009 00:00

  Eu cred ca o astfel de prietenie poate exista, depinde foarte mult de calitatea celor doua personaje implicate. E drept ca adesea, esueaza sau vireaza spre altceva, dar mi-as dori din suflet un prieten adevarat pe care sa ma pot baza, la care sa tin ca la un frate, caruia sa-i pot spune orice, sa fim doar prieteni f. f. buni. Se mai intampla si cred ca este minunat pt.ca cei doi au perceptii diferite si se pot complementa, intelege mai bine si ajuta.
 7. marco
  07-11-2009 00:00

  Da, o astfel de prietenie exista, cei doi protagonisti fiind, in esenta oameni- omenia, sentimentul de intrajutorare neconditionata, primand. Daca esti “ om bun “ necazul unui semen nu te poate lasa indiferent ( ai putea fi tu in locul lui, nu- i asa ? ) si incerci, in limita posibilitatilor tale, sa ajuti. O faci instinctiv, fara a tine seama de cine si cum arata cel aflat la ananghie. De asemenea, daca intalnesti pe cineva care iti impartaseste idealurile, aspiratiile, metehnele chiar, o prietenie adevarata poate aparea, indiferent daca celalalt este un “el “sau o “ea “. Si totusi … Atractia, tensiunea erotica dintre un barbat si o femeie exista totdeauna, chiar daca recunoastem sau nu. Nu neaparat in forma critica, dureroasa. Exista. In adancul de nepatruns al sufletului, in cea mai nevinovata intamplare, o lumina, chiar si numai pret de o secunda, inchipuie fiorul atingerii, speranta. Nu s- a intamplat nimic, esti constient(a) ca nu se va intampla, si totusi, ceva a vibrat. Nu tine de noi … Mergem mai departe si este de preferat sa o facem alaturi de prieteni. Adevarati.
 8. elya
  07-11-2009 00:00

  In esenta, cam acelasi lucru am dorit sa-l spun si eu, dar tu ai suprins chiar mai bine ideea: in pofida atractiei firesti dintre un barbat si o femeie, poate exista o prietenie adevarata, cu atat mai frumoasa, mai speciala, tocmai pentru ca are un fior in plus si totusi mergi mai departe.


Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe