S-a lansat volumul "Transhumanţa bârsană - capete de istorie - mocani în zodia Bărăganului - secolele XIV - XIX", de Răzvan Ciucă şi Ionela Bran

Duminică, 19 septembrie, s-a lansat la Muzeul Țăranului Român volumul “Transhumanţa bârsană - capete de istorie - mocani în zodia Bărăganului - secolele XIV - XIX", de Răzvan Ciucă şi Ionela Bran. Volumul este scris într-un stil accesibil, nefiind adresat doar specialiștilor. Coperta cărţii este semnată de cunoscutul artist Ion Grigorescu, care valorifică una din secvenţele celebre ale transhumanţei române, păstrată într-un catalog tipărit la Viena.

Cartea se dorește a fi „o lucrare folositoare, de aducere aminte și prețuire a mocanilor din Țara Bârsei, lesne de citit și nelipsită de îndemnuri”.

Autorii şi-au închipuit drumul oierilor care plecau cu turma de mioare din Bran spre Dunăre, în căutare de hrană.

S-au reunit în această carte mărturii ale ciobanilor de demult, unele culese de la oieri în viaţă, altele păstrate în cărți aproape uitate azi, scrise de istorici importanți, precum Andrei Veress, Ştefan Meteş, C. Constantinescu-Mircești sau Tudor Mateescu.

Lucrarea reprezintă o privire proaspătă, originală și competentă asupra fenomenului transhumanței din Ţara Bârsei până în inima Bărăganului.

Cartea de față este un remember, o adunare a cărților scrise în România  până acum vreo patruzeci și ceva de ani în urmă, despre oierii plecați din pridvorul casei, Țara Bârsei, spre pășunea dintâi, înspre Răsărit și până unde se vorbea românește. Este dedicată, în mod special, părinților noștri!”, a precizat Răzvan Ciucă.

Volumul cuprinde 30 de capete de istorie, determinante pentru coloana unui fenomen unicat în lume. Împărțită în 12 capitole, fiecare respectând un modul, o unitate de text - note - anexe documentare, care tratează  subiecte din viața transhumantă: vânzoleala oilor pe pășuni de sub zare de soare și zăpoare ucigașe, astfel încât lucrarea, în ansamblul ei, este alcătuită din povești de privit ninsori”, a adăugat Ionela Bran.

Răzvan Ciucă este profesor de istorie, muzeograf, etnolog și expert de patrimoniu. S-a remarcat prin activitatea sa de inițiere și coordonare a Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia. 

Ionela Bran este interpretă și culegătoare de folclor (director coordonator al Ansamblului Poarta Dorului), creatoare de artă tradițională și modernă, etnologă și doctorandă în etnologie.


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot