"Transformările pe care le realizez eu schimbă vieți" - interviu cu Ruxandra Ciltea

Este tânără și frumoasă, arată într-un mare fel, dar este medic stomatolog specializat în estetica dentară și reprezintă Clinica Dipa Dent din cartierul Cotroceni, unde, de mai bine de 8 ani creează zâmbete ca la Hollywood și redă încrederea pacienților în ei înșiși. Însă, înainte de orice, Ruxandra Ciltea este un om îndrăgostit de meseria sa, care caută să îmbunătățească constant experiența pacientului, atât în ceea ce privește estetica dentară, dar și stomatologia generală.

Aflați mai multe despre ea în interviul ce urmează:

Boncafe.ro: V-ați specializat în stomatologia estetică. De ce această specializare? Ce vă motivează pentru aprofundarea acestui domeniu cu atât de multe necunoscute și provocări?

Ruxandra Ciltea: Întotdeauna am considerat că aspectul danturii are un impact enorm! Indiferent de ce haine sau accesorii purtăm, când zâmbim cu o dantură sănătoasă și strălucitoare, cu încredere și relaxare totul arata mai bine. Și din contra, o dantură cu probleme poate crea un complex, zâmbete cu mâna la gură, lipsa încrederii în sine, lucruri care se traduc în cum suntem percepuți ca oameni, în calitatea vieții psiho-sociale. Transformările pe care le realizez eu schimbă vieți. Iar asta este cea mai mare satisfacție pe care o pot obține din meseria mea.

Boncafe.ro: Ce împrejurare v-a făcut să alegieți specializarea aceasta, cum ați ajuns la concluzia că este domeniul care vi se potrivește?

R.C.: După primele cazuri finalizate. Când am văzut ce înseamnă, care este reacția de final a pacientului și, mai ales, când am constatat câtă plăcere îmi face să lucrez la asta. Toate detaliile, provocările de la cazurile mai dificile, strădania de a găsi soluții la problemele de care mă loveam. Atunci am realizat că e fix ce vreau sa fac. Și mai mult, și mai bine, mereu în linie ascendentă. Am început să mă duc la diverse cursuri de specialitate, să găsesc răspunsuri la întrebările care apăreau, să caut să învăț metode și tehnici noi, am aprofundat protocoalele de lucru și care sunt cele mai bune materiale.

Boncafe.ro: Ce presupune cariera de medic stomatolog specializat în fațetele dentare?

R.C.: Răbdare multă și empatie. Este o arie foarte subiectivă, nu mereu ce-mi place mie place și pacientului meu și invers. Trebuie să înveți să comunici cu pacientul extrem de bine, să te menții obiectiv și neutru, să faci diferența între ce nu-ți place din punct de vedere estetic și ce este în neregula din punct de vedere medical, astfel încât să reușești sa găsești cea mai buna soluție pentru persoana din fața ta.

Boncafe.ro: Referindu-ne la capitolul frumuseţe, ce ar trebui să facă femeile pentru zâmbetul lor?

R.C.: Să nu-l neglijeze niciodată. Să facă o prioritate din estetica dentară. Și când spun estetică, nu este nimic superficial pentru că un zâmbet frumos este întotdeauna unul sănătos. O femeie frumoasă cu dinții extrem de strâmbi sau cu o culoare închisă și neuniformă, cu dinți cu plombe multiple și de diferite culori pe zona frontală, nu va reuși niciodată sa facă o impresie bună, după părerea mea. Machiajul, părul, accesoriile nu vor putea niciodată sa suplinească un zâmbet respingător. Și doar zâmbetul poate fi arma cea mai puternica a unei femei, nu-i așa?!

Boncafe.ro: Care sunt cele mai mari greşeli pe care le putem face când vine vorba de îngrijirea danturii?

R.C.: Să considerăm că dacă nu doare nimic, totul este în regulă și putem amâna consultul stomatologic. Există o multitudine de probleme care sunt total asimptomatice, adică nu dau nici un semn și pe care, de multe ori, le descoperim când sunt deja în stadiu foarte avansat.

Boncafe.ro: Care credeți, în calitate de medic, că este cea mai importantă invenţie stomatologică?

R.C.: Fără doar și poate, anestezia :) cu toții am auzit poveștile acelea horror din trecutul nu foarte îndepărtat, cu extracții sau tratamente de canal realizate pe viu. Odată cu evoluția și dezvoltarea substanțelor anestezice, tratamentele dentare au ajuns sa se realizeze astăzi fără pic de durere.

Boncafe.ro: Știm că fațetele dentare asigură acel zâmbet fără cusur, hollywoodian. Care sunt cele mai noi tehnici în acest domeniu, cum se aplică și ce presupun, mai exact, acestea?

R.C.: Fațetele reprezintă metoda terapeutică prin care corectăm diferite defecte ale dinților frontali, cum ar fi culoare, poziție, sau defecte de suprafață (carii, plombe vechi etc.). Într-adevăr, rezultatul este fără cusur. Metoda presupune șlefuirea superficială a dinților, se ia puțin din suprafață externă, maxim 0.5-0.6 mm, pentru ca apoi țesutul îndepărtat să fie înlocuit cu fațetă din ceramică. Este o metodă foarte putin invazivă, având marele avantaj că nu necesită scoaterea nervului, adică dinții iei păstrează vitalitatea. Ca inovație, eu fac această preparație sub control microscopic. Astfel, mă asigur că dau forma perfectă dintelui, pentru ca el să primească o fațetă care se va adapta perfect pe suprafață, dar mă ajuta și în minimizarea șlefuirii, adică să îndepărtez din dinte cât mai puțin posibil. Ceramica utilizată are rezistență crescută față de smalțul dentar, nu este atacată de carii și îndeplinește cele mai înalte standarde de estetică. Cimentarea lor pe dinte se face după un protocol extrem de riguros, folosind cimenturi speciale pentru ceramică, cu adeziune chimică foarte puternica, astfel încât să nu existe nici un risc ca fațetele să cadă.

Boncafe.ro: Cum reușiți să transformați vizita la stomatolog într-o experiență benefică și cum reușiți să răspundeți nevoilor pacienților?

R.C.: Cred că, din nou, secretul stă în comunicare. Frica de dentist încă exista și încă împiedică foarte multe persoane să vină la dentist. De aceea, când ai pacientul pe scaun cred că e foarte important să stai mult de vorbă. Să-i explici tot, în detaliu, pas cu pas. Tot ce este necesar de făcut, de ce este necesar, ce se întâmplă dacă amână și să-i oferi o imagine cât mai clară despre rezultatul final. Apoi, odată începută manopera terapeutica să-i explici tot ce faci, pas cu pas, INAINTE de a face. Să nu fie surprins de zgomote și senzații, să nu se teamă de diverse instrumente, pentru că pe lângă teama de durere există și teama de necunoscut. Când stăm de vorbă cu pacienții noștri, aceștia capătă și încredere în medic și conștientizează și mai ușor necesitatea efectuării tratamentelor.

Boncafe.ro: Din ce in ce mai mulți bărbați sunt interesați de felul în care arată și apelează inclusiv la serviciile de estetică dentară. Care sunt cele mai dese intervenții la care apelează aceștia?

R.C.: Am constatat și eu că in ultimul timp am foarte mulți pacienți bărbați interesați de acest aspect, lucru care mă bucură tare. În general, bărbații beneficiază de fațete mai mult, ei dorindu-și rezultate permanente, așa că sunt mai puțini tentați sa apeleze la metode puțin durabile în timp, cum ar fi albirea dentară. Implanturile sunt, de asemenea, o manoperă foarte căutată, pentru că lumea începe sa înțeleagă ușor ușor importațta de avea o dantură integră, pe de o parte și, pe de alta parte, cât de inestetic este să se vadă goluri în dantură atunci când zâmbim.

Boncafe.ro: Care sunt secretele unui medic stomatolog de succes? 

R.C.: Nu știu dacă sunt neapărat secrete. Cred că totul stă în gradul de implicare. În pasiunea cu care ne facem meseria, de aici cred eu că pornește totul. Răbdarea de a comunica cu pacientul mult și pe îndelete, precum și educarea permanentă. Dorința de a nu rămâne niciodată în urmă față de progresele medicale și tehnologice, pentru a putea oferi mereu tratamente la standard foarte înalt și cu cea mai mare rată de succes posibilă.     


Autor: interviu de Luminita IliescuAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

O vară mai răcoroasă cu noile rețete Lavazza coffeetails

Vara e mai frumoasă petrecută alături de prieteni sau familie, la marginea unei piscine sau în natură. Fie că organizezi un cocktail ca să te bucuri de vremea frumoasă, un grătar în curte cu vecin... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot