Alege mișcarea și luptă împotriva unui stil de viață sedentar

Știm cu toții că mișcarea ne ajută să avem și să ne menținem o stare bună atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Există însă un decalaj între teorie și practică. Cum și de ce să ținem sedentarismul la distanță?

Problema stilului de viață sedentar reprezintă o urgență națională care implică o mare parte din populație. De altfel, în ultimii ani, sedentarismul a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în multe țări, în special în cele dezvoltate.

Faptul că lucrăm din ce în ce mai mult de la distanță, că folosim mașina chiar și pentru distanțe scurte de deplasare și preferăm confortul oricărui tip de mișcare, sunt aspecte din viața noastră de zi cu zi greu de schimbat.

De asemenea, din ce în ce mai multe activități profesionale solicită șederea îndelungată pe scaun și înlocuirea activităților recreative, care presupuneau mișcare, cu internetul, jocurile pe calculator sau cu vizionarea de filme. Toate acestea  contribuie la formarea unui stil de viață sedentar, greu de schimbat în multe dintre cazuri.

Lipsa mișcării supune organismul la diverse riscuri de sănătate

Sedentarismul reprezintă o problemă foarte actuală în societatea în care trăim, având efecte nocive pe toate planurile: afectează postura și coloana vertebrală, respirația, funcția pulmonară și cardiacă, prin diminuarea oxigenării organismului, afectează circulația venoasă și limfatică, apar tulburări ale echilibrului metabolic, îmbătrânirea prematură, creșterea riscului dezvoltării cancerului, creșterea în greutate și, nu în ultimul rând, afectează sistemul nervos”, punctează dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Ce e de făcut? Luptă împotriva sedentarismului

Pentru a ieși din zona de risc a sedentarismului, fiecare persoană ar trebui să practice zilnic 30 de minute de activitate fizică. Acest lucru ar ajuta enorm la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la diminuarea efectelor secundare apărute în urma sedentarismului.”, adaugă balneologul.

Cum ne putem menține activi atunci când suntem angrenați între casă și birou? Ce forme de mișcare putem adopta?

Primul pas care îl putem face pentru a scăpa de sedentarism este de a renunța la obiceiurile dăunătoare. Mersul pe jos poate deveni mai alert, astfel contribuind la starea de bine. Urcarea scărilor în detrimentul liftului, plimbări cu bicicleta în natură, înotul, toate pot fi un bun mod de a ne readapta corpul la mișcare. De asemenea, efectuarea exerciţiilor fizice împreună cu familia tinde să crească motivaţia. E important să optăm pentru activităţi în timpul liber care să fie plăcute şi să aibă un efect pozitiv. Mai exact, să îmbinăm utilul cu plăcutul!”, este de părere balneologul.

Ce tip de regim alimentar este recomandat?

Desigur, regimul alimentar este, de asemenea, extrem de important pentru o viată echilibrată. Totodată, hidratarea corespunzătoare este necesară pentru organism. „Recomandarea este de a consuma apă din abundență, mai ales în perioada sezonului cald, evitând băuturile cofeinizate energizante. Este recomandat ca fiecare persoană sau familie să-și stabilească un orar regulat al meselor principale și al gustărilor. Astfel, se va evita ronțăitul dintre mese care, în timp, contribuie la instalarea supraponderii sau a obezității.”, precizează dr. Fülöp Nagy Jeremiás.

De asemenea, medicul balneolog este de părere că „cel mai indicat este să includem surse de proteine și grăsimi sănătoase, respectiv de fibre în cadrul gustărilor”. De exemplu asocierea nucilor, a iaurturilor, a brânzeturilor slabe, a ciocolatei cu un conținut crescut de cacao, a legumelor și fructelor proaspete. Acestea țin sub control senzația de foame și ne dau un plus de energie.

Sunt pași mărunți și siguri, pentru o sănătate garantată. Parcurge-i și tu!

La Ensana Health Spa Hotels Sovata ne îngrijim de sănătatea ta și îți punem la dispoziție un program de Sănătate À La Carte – Sejurul tău de refacere personalizat. Concret, medicul îți creează un program personalizat pentru a trata simptomele, dar și pentru a-ți satisface nevoile și dorințele. Te așteptăm!


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

ABOUT YOU lansează prima colecție în colaborare cu Kendall Jenner

ABOUT YOU lansează pe 25 iulie 2021 prima colecție în colaborare cu Kendall Jenner, celebrul model american. Colecția este alcătuită din 11 piese într-o gamă variată de culori, toate fiind ins

... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot