Celulele Stem în lupta cu noul Coronavirus

Odată cu apariția noului Coronavirus, întreaga noastră viață s-a schimbat, fiind amenințată de acest virus periculos. Întrebarea care apare este legată de potențialul celulelor stem în lupta cu  simptomele COVID-19. Mai multe studii au arătat efectele uimitoare ale acestora asupra pacienților infectați.

Întreaga comunitate științifică țintește, deci, spre descoperirea și implementarea de noi terapii pentru afecțiunile asociate Coronavirusului, mai ales pentru ultimele variante dezvoltate de virus, precum Omicron.

În ultimii ani, proprietățile promițătoare ale celulelor stem mezenchimale (CSM) au generat un mare interes în rândul cercetătorilor ale căror lucrări au oferit perspective cel puțin interesante asupra terapiilor bazate pe celule pentru diferite boli.

La momentul actual, cea mai frecventă și serioasă complicație care apare de pe urma unei infecții cu virusul SARS-CoV-2 este pneumonia, iar CSM sunt folosite deja în studii clinice pentru tratamentul pneumoniei.

Deja s-a dovedit în studii preclinice (adică studii efectuate pe animale) că aceste celule, care se regăsesc inclusiv în țesutul de cordon care poate fi recoltat la naștere, reduc inflamația neproductivă și stimulează regenerarea țesuturilor. Momentan, CSM sunt evaluate și la pacienții care prezintă probleme grave respiratorii.

În acest sens, un articol publicat în revista științifică Aging and Disease (2020) afirmă că celulele stem mezenchimale reprezintă o abordare sigură și eficientă pentru tratamentul COVID-19. Cel puțin 10 proiecte au fost înregistrate în registrul internațional oficial pentru studiile clinice, care implică utilizarea celulelor stem mezenchimale la pacienții cu pneumonie cauzată de Coronavirus.

După primul caz reușit de vindecare de COVID-19 la o femeie de 65 de ani, internată la ATI, care în a treia zi după introducerea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical a reușit să se ridice din pat și să meargă, oamenii de știință au folosit aceste celule la alți 7 pacienți (sursa).

Astfel, există date oficiale privind recuperarea a cel puțin 7 pacienți cu COVID-19 datorită tratamentului cu celule stem mezenchimale. Toți pacienții au avut febră, dificultăți de respirație, scăderea saturației de oxigen, pneumonie. Pacienții au primit celule stem mezenchimale în doză de 1 milion/kg greutate corporală. Aproape toate manifestările bolii au început să se amelioreze după 2-4 zile. De asemenea, nu au fost observate efecte secundare ale terapiei celulare.

Tomografia computerizată a toracelui a arătat o scădere semnificativă a gradului de pneumonie. După 1-2 săptămâni, testul COVID-19 a fost negativ la toți pacienții.

Cum afectează COVID-19 sistemul imunitar?

COVID-19 provoacă o furtună de citokine în organism, adică celulele imune activate de virus secretă un exces de hormoni celulari (citokine) care au efecte dăunătoare asupra propriilor țesuturi, provocând umflare, fibroză (creșterea țesutului conjunctiv) și insuficiență funcțională.

Cum ajută celulele stem mezenchimale în combaterea virusului COVID-19?

„Celulele stem mezenchimale sunt un puternic agent imunomodulator și antiinflamator, normalizând funcția sistemului imunitar, alterată de COVID-19. Efectul antiinflamator al celulelor stem mezenchimale este cunoscut de mult timp, de aceea acestea sunt folosite cu succes de peste 10 ani în tratamentul bolilor autoimune (artrita reumatoidă, colita ulcerativă, scleroza multiplă) și pentru inhibarea respingerii organelor transplantate”, afirmă conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Din păcate, evoluția pandemiei este de-a dreptul necunoscută, de aceea, recoltarea celulelor stem la naștere poate fi o decizie înțeleaptă pentru protejarea sănătății întregii familii. Știai că 1 din 2 oameni care au nevoie de un transplant nu găsesc niciodată un donator compatibil? Cum ar fi ca, în caz de nevoie, viitorul tău copil să aibă depozitată o mostră de celule stem 100% compatibiliă, care să îi salveze sănătatea? Există o șansă de 1 din 4 ca fiecare alt copil cu aceiași părinți biologici să poată beneficia de această mostră de celule stem, dacă va avea nevoie de un transplant pe viitor.

Stem Cells Bank oferă posibilitatea stocării celulelor stem mezenchimale, pe lângă cele stem hematopoietice. Aceste celule stem mezenchimale cresc multiplicarea celulelor stem hematopoietice când sunt folosite în combinație cu acestea pentru că funcționează ca „strat hrănitor”. Au proprietăți de control asupra sistemului imunitar şi potenţial regenerativ.

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiiior tăi. ​Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

Dacă vrei să te pregătești pentru noul moment din viața ta, Stem Cells Bank te invită la o serie de 2 Webinarii Gratuite, în parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe pe 19 și 20 Ianuarie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentrează pe înțelegerea corpului în timpul sarcinii, travaliul și nașterea, alăptarea și îngrijirea bebelușului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera și certificatul de puericultură.

Înscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar


Autor: BoncafeStyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Parfumuri versatile potrivite și pe timp de iarnă

În timpul vacanței de iarnă, am folosit două parfumuri extrem de versatile și le-am găsit potrivite și pentru anotimpul rece. Câteva pufuri și m-am îndrăgostit de aceste parfumuri care, după ce... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot