Stresul termic estival şi alimentaţia

Atunci când se respectă principiile unei alimentaţii corecte, beneficiile pentru sănătate sunt enorme, dar, atenţie, este valabil şi efectul invers: o alimentaţie greşită are consecinţe nefaste asupra organismului.
 
În cadrul unei întâlniri informale cu presa, Dr. Julieta Cristescu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, alături de reprezentanţi ai Danone - liderul detaşat pe piaţa iaurturilor din România - printre care Dr. Bogdan Ioachim, director comunicare nutriţie şi ştiinţă la Danone România au explicat importanţa respectării unei alimentaţii corecte şi sănătoase, precum şi principiile acesteia, mai ales în perioada de vară, când organismul este supus, în plus, şi stresului termic.
 
De-a lungul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbări şi are nevoi specifice, legate de adaptarea la condiţiile de mediu. Dacă iarna avem mai multă nevoie de energie, pentru a menţine temperatura corpului în condiţii de frig, vara corpul face eforturi să îşi scadă temperatura, în principal prin eliminare de apă, cu pierderea unor cantităţi importante de săruri minerale.
 
În plus, vara simţim mai mult nevoia de a desfăşura activităţi în aer liber şi de a profita de soare; în acelaşi timp însă, temperaturile ridicate cresc riscul deshidratării, pot provoca variaţii în tensiunea arterială şi insolaţii. Aerul condiţionat de acasă, de la serviciu sau din spaţiile comerciale şi de agrement ne face plăcere, dar ne obligă şi el la eforturi de adaptare la schimbări bruşte şi ample de temperatură, şi, deseori, răcim în plină vară.
 
Temperaturile de vară sunt din ce în ce mai ridicate datorită radicalizării climatului, poluării şi efectului de seră – iar alimentaţia trebuie să susţină şi să uşureze procesul de adaptare.
 
Este foarte important ca în meniul zilnic de vară să fie prezente toate grupele de alimente.
Atenţie însă la proporţii!” ne sfătuieşte doamna doctor Julieta Cristescu.  
Organismul are în continuare nevoie de proteine, carbohidraţi, lipide.
 
Evitaţi însă consumul de alimente grase şi asiguraţi-vă mai multe vitamine, minerale şi multă apă, în special în perioada călduroasă. Este bine ca legumele şi fructele proaspete să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre şi antioxidanţi.
 
De asemenea, produsele din lapte fermentat, şi în special iaurtul, nu trebuie să lipsească din dieta de vară. Pe lângă gustul plăcut, răcoritor, valoarea nutriţională şi beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de săruri minerale, în principal de calciu, este binevenit în compensarea pierderilor prin transpiraţie.
 
Un aspect important de care trebuie să ţinem cont, mai ales vara, este factorul de risc la care suntem expuşi datorită perisabilităţii ridicate a produselor alimentare, atunci când nu sunt respectate condiţiile corecte de păstrare.
 
Verificaţi ca alimentele cumpărate care necesită păstrare la rece se află în spaţii refrigerate şi sunt reci la contactul cu mâna, şi aveţi grijă să le transportaţi rapid, păstrându-le eventual în sacoşe termoizolante, până la frigiderul de acasă.
 
Dacă vom ţine seama de aceste sfaturi adoptând o alimentaţie echilibrată şi ne vom hidrata corespunzător, vom reuşi să fim sanatoşi şi plini de viaţă chiar şi în zilele toride ale verii.
 


Autor: L.I.



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe