Amintiri din copilărie, cu Vegeta să fie!

Dacă nici acum nu este vremea tocănițelor din bogăția de legume a grădinilor, nu știm când ar mai putea fi. Acum sunt roșiile bine coapte și dulci, acum sunt ardeii-grăsanii zemoși, acum sunt vinetele lucioase și sănătoase și dovleceii fragezi, iar ceapa suculentă.

Îți mai amintești ghiveciul pe care îl prepara bunica? În care descopereai, cu uimirea și candoarea copilului care erai, toate legumele, de parcă în farfurie fusese răsturnat un întreg atlas botanic. Credem că îți amintești. Și mai credem că îți este dor de gustul acelor mâncăruri simple, pregătite la foc domol, în care lingura din lemn era învârtită aproape fără oprire, „ca să nu se prindă și să se afume”. Deși chiar și gustul acela de afumat avea farmecul lui, poate nemaiîntâlnit de atunci...

Cu nostalgia acelor ani, hai să prepari și tu mâncarea cu gustul copilăriei, de dragul vremurilor care au trecut și nu se vor mai întoarce oricât de mult ți-ai dori. Nu te teme că nu îți va ieși la fel de bună.

Nu te gândi că bunica avea vreun secret bine păstrat pe care l-a luat cu ea. Doar nu ai observat tu că în dulap avea și un borcan în care ținea Vegeta Legume și din care lua doar câte o linguriță, ca să nu se termine prea curând, pentru că în vremurile acelea Vegeta era foarte prețioasă. Și greu, și rar făcea rost de ea.

Tu, azi, o găsești cu ușurință în orice magazin, în cel din colțul străzii sau la hipermarketul la care mergi săptămânal. Alte vremuri... Și nu găsești doar clasica Vegeta Legume, bază pentru mâncăruri, găsești și Vegeta Gust de Găină pentru atunci când vrei să dai preparatelor tale o notă delicată, găsești și Vegeta Cub Legume, Vegeta Cub Vită sau Vegeta Cub Găină, dar găsești și Vegeta Bio, pentru că ai alte standarde și alte preferințe. Dar hai să facem totuși ce ne-am propus, un ghiveci ca în vremurile care-au apus...

Ai nevoie de: două cepe, un fir de praz, 4-5 cartofi, 3 morcovi, doi ardei grași (unul verde și unul roșu), un dovlecel, o vânătă mică, o conopidă mică, o mână de fasole verde, 3 căței de usturoi, 300 ml de suc de roșii, 100 ml de ulei, o foaie de dafin, o legătură de mărar, sare și piper,  2-3 lingurițe de Vegeta Legume sau Vegeta Cub Legume.

Cum se prepară

Legumele se curăță, se spală și se taie după cum urmează: ceapa – solzișori, morcovul și prazul – rondele, ardeii în felii potrivite, cartofii, dovlecelul și vânăta în cuburi iar conopida o desfaci în buchețele.

Pui uleiul la încins și întâi pui ceapa și prazul la călit. Pentru că legumele au timpi diferiți de fierbere, le adaugi în ordinea indicată, lăsând între fiecare câte 5-10 minute distanță. Urmează morcovii, vânăta, fasolea verde, cartofii, ardeii și dovlecelul.

Presari Vegeta, acoperi cu un capac și mai lași la călit încă 5-7 minute, după care poți adăuga și conopida. Lași să fiarbă alte 5 minute și adaugi sucul de roșii, usturoiul mărunțit și foaia de dafin. Amesteci și mai lași să fiarbă 10 minute.

Oprești focul, potrivești gustul de sare dacă mai este nevoie și adaugi mărarul tocat. Gata, ai terminat!


Autor: BoncafeStyle



Adauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:



Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

O vară mai răcoroasă cu noile rețete Lavazza coffeetails

Vara e mai frumoasă petrecută alături de prieteni sau familie, la marginea unei piscine sau în natură. Fie că organizezi un cocktail ca să te bucuri de vremea frumoasă, un grătar în curte cu vecin... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot