Poate Internetul să salveze o căsnicie?

Internetul a dovedit, până acum, că ne poate ajuta să găsim dragostea. Şi a dovedit că o poate şi distruge. Ar putea totuşi să ajute un cuplu, prin terapie online, dacă cei doi s-au îndepărtat?

Copleşiţi de termene-limită, responsabilităţi şi griji, nu mai avem timp şi de inimă. Sute de mii de persoane îşi cauta sufletul-pereche în lumea virtuală. Căutarea este rapidă, eficientă şi nu implică obligaţii.

Dacă nu-ţi place o persoană, poţi părăsi oricând fereastra de Messenger. În cazul anumitor site-uri specializate de matrimoniale, poţi chiar să laşi computerul să aleagă pentru tine, în baza unui algoritm creat în funcţie de datele din profilul utilizatorului.

Şi mii de cupluri de îndrăgostiţi virtual au ajuns să se cunoască şi să se căsătorească în viaţa reală, la fel cum alte cupluri s-au despărţit, în urma unei aventuri amoroase virtuale. În 2008, un cuplu a divorţat, după ce soţul a fost prins înşelând, prin intermediul avatarului sau, în jocul "Second Life".

Acum, o companie britanică oferă, pe Internet, asistenţă cuplurilor aflate în impas.

The Couple Connection, înfiinţat de o asociaţie caritabilă, cu sprijin financiar de la guvernul britanic, găzduieşte poveştile a mii de persoane ale căror relaţii, dintr-un motiv sau altul, nu mai funcţionează corect.

Bărbaţi şi femei deopotrivă, care au înşelat sau au fost înşelaţi - online sau în viaţa reală -, au o situaţie familială dificilă sau au copii cu probleme, îşi spun povestea pe site şi primesc răspunsuri de la comunitate sau de la experţi în terapie de cuplu.

Studiile arată că majoritatea cuplurilor care au probleme nu vor apela, din proprie iniţiativă, la terapie. În Marea Britanie, 14-20% dintre cuplurile cu probleme ar lua iniţiativa pentru a-şi salva căsnicia.

Din păcate însă, unele studii arată că sesiunile de terapie pentru cupluri au tendinţa să dea roade doar dacă problemele sunt descoperite şi "tratate" la timp, prin discuţii serioase.

Psihologul John Gottman arată că terapia are şanse mai mici să salveze o căsnicie dacă cei implicaţi nu sunt deschişi la propuneri, sunt hotărâţi să divorţeze sau au aşteptat prea mult până să ceară ajutor.

În plus, alte studii arată că femeile sunt mai deschise şi răspund mai bine la terapia de cuplu faţă de bărbaţi. La coupleconnection.net, 75% dintre utilizatorii site-ului, până în prezent, sunt femei.

Penny Mansfield, director la asociaţia care a înfiinţat site-ul, spune că nu oferă o soluţie salvatoare, însă poate da o mână de ajutor.

"Nu spun că este un site de care ai nevoie când eşti în divorţ. Dacă însă mai multe persoane ar cere ajutor mai devreme, ne-am confrunta cu mai puţine cazuri de divorţ", spune Mansfield.

(foto: MarriageJunkie)


Autor: LauraAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe