Sărbătoarea Sfintei Maria Mare: tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Pentru toţi creştinii ortodocşi, pe 15 august se sărbătoreşte Sfânta Maria Mare, zi în care se prăznuieşte „Adormirea Maicii Domnului“. Sărbătoarea vine după două săptămâni de post.

Tradiţia spune că de Sfânta Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei considerându-se că apoi sunt bune de leac.
 
Sărbătoarea este şi un moment important al calendarului viticol, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii.
 
Potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Internelor, nu mai puţin de 2.227.590 de români îşi sărbătoresc, în această zi onomastica.
 
Dintre aceştia, peste 1,8 milioane sunt femei (Maria, Mariana, Marina, Mărioara, Măriuca, Mioara, Mariela şi Marilena), numărul bărbaţilor depăşind 417.500 (Marin, Marian, Marinică, Marinache).
 
Ca în fiecare an, la Mănăstirea Nicula din Cluj, zeci de mii de pelerini au venit pentru slujbe. Se roagă neîncetat timp de trei zile. Credincioşii au dormit peste noapte, sub cerul liber.

Oamenii au înconjurat biserica din lemn de trei ori, după cum spune tradiţia. La Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Nicula are loc, cu ocazia hramului, unul dintre cele mai mari pelerinaje din ţară.

O sărbătoare de care sunt legate multe obiceiuri şi superstiţii. Dimineaţa, femeile merg la biserică și împart struguri, prune și faguri de miere. Ciobanii coboară oile de la munte, bărbații îşi schimba pălăria cu căciula, iar dormitul pe prispă este interzis.

Obiceiurile şi superstiţiile legate de Adormirea Maicii Domnului sunt multe. De Sfânta Maria, fetele purtau o plantă numită năvalnic, care avea puterea să aducă pețitori. Dacă în aproprierea acestei zile înfloresc trandafirii, este semn că toamna va fi una lungă.

Perioada dintre Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mica, ce are loc pe 8 septembrie, este considerată în unele zone cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. Tradiţia spune că astăzi este bine să fie adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria.

Începând de astăzi, în zonele în care tradiţia este respectată cu sfinţenie, începe sezonul nunţilor, care ţine până la intrarea în postul Crăciunului. Tot astăzi, în satele tradiţionale, se organizază targurile și iarmaroacele de toamnă.

În zona Moldovei, Adormirea Maicii Domnului este considerată a fi sărbătoarea morţilor. Şi în Maramureş, tradiţiile şi obicieurile încă se păstrează. Aici, zeci de mii de oameni merg în pelerinaj la mănăstiri, unde se ţin sljbe speciale.
 
Începând din anul 2009, ziua de 15 august a Sfintei Maria Mare s-a adăugat la lista sărbătorilor legale, fiind declarată zi liberă.
 

Autor: Boncafe StyleAdauga comentariu

Numele tau:

Comentariul tau:


Security Code:Blogurile BonCafe

Isteria dietelor

Text trimis de Viorela Dobre Oriunde intorci capul, oriunde privesti, invariabil te va lovi sceptrul unei noi metode de slabire, un regim minune care sa te ajute sa te transformi dintr-o scrofita i... Citeste tot

I'm good or not!?

Eu nu sint o persoana normala-sau ceea ce se  numeste de regula  in societate  normal!nu stiu cum sint dar nu ma sperii una ,doua  din ce mi se intimpla  ;ma tem  cu adevarat doar cind mi se imbol...Citeste tot

Parfumuri versatile potrivite și pe timp de iarnă

În timpul vacanței de iarnă, am folosit două parfumuri extrem de versatile și le-am găsit potrivite și pentru anotimpul rece. Câteva pufuri și m-am îndrăgostit de aceste parfumuri care, după ce... Citeste tot

Cu ce te îmbraci de cutremur?

 

În martie 1977 aveam 4 ani. Deşi s-a întâmplat ceva îngrozitor atunci – celebrul cutremur de 7,2 grade pe scara ... Citeste tot

Picior peste picior, NIG de vorbă cu Petronela Rotar

Deşi citind-o pe Petronela Rotar, am avut un pic senzaţia de deja-vu(poate pentru că mi-a fost recomandată de un prieten drag care vede o oarecare asemănare între noi), nu o ştiam totuşi pe această fa... Citeste tot

Prietenii mei, barbatii

Cand eram mica nu l-am citit pe Leonard Cohen si nu stiam ca scrisese el intr-o carte, probabil in urma experientelor personale, ca "o prietenie intre un barbat si o femeie, daca nu e bazata pe sex, e...Citeste tot

Vacanțele mele în Elveția Franconă / My holidays in Franconian Switzerland

(the English version is available just after the Romanian one and is to be continued on the post regarding: "Those people" novel making off)

Era pr... Citeste tot